Fiii satului s-au adunat sub Stejarul Recunoştinţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fiii satului s-au adunat sub Stejarul Recunoştinţei
Fiii satului s-au adunat sub Stejarul Recunoştinţei

La sărbătoarea din comuna Osica de Sus oltenii au venit în număr mare

Sute de bătrâni şi tineri, din ţară sau de peste hotare, s-au reîntâlnit la prima ediţie a sărbătorii „Fiii Satului” care a avut ieri loc în comuna Osica de Sus.
 A fost o zi plină de emoţie şi amintiri depănate sub simbolul acestui eveniment, „Stejarul Recunoştinţei”, aflat în curtea şcolii din localitate. Manifestarea a început cu dezvelirea unei plăci comemorative care a fost pusă sub copac pentru ca şi generaţiile viitoare să-şi amintească de acest moment plin de însemnătate.

Copacul a fost plantat la 1 aprilie 1927

„Stejarul Recunoştinţei ne aminteşte tuturor  că suntem fii ai satului şi trebuie să preţuim acest simbol ce ne uneşte pe toţi. Copacul a fost plantat la 1 aprilie 1927 de către locuitorii satului Vlăduleni şi ne aminteşte că datorăm un deosebit respect acestor locuri din care ne tragem rădăcinile”, ne-a spus Ion Ciocan, primarul comunei Osica de Sus.
Osicenii veniţi din diferite colţuri ale ţării şi ale lumii şi-au adus aminte de vremurile când erau copii şi alergau împreună pe uliţe sau când jucau fotbal pe malul Olteţului printre cârdurile de gâşte şi raţe.
Oamenii nu au uitat nici  serile de vară, când se strângeau cu toţii la poartă şi fierbeau porumb sau cartofi în tuci, pe care îi mâncau apoi cu poftă. „Îmi aduc aminte ce frumos era când eram copii şi hoinăream de dimineaţa până seara prin sat, cu gaşca. De multe ori ne prindea dimineaţa la poartă, după ce fierbeam porumbi sau cartofi”, a spus Răzvan Oprescu, de 29 de ani, din Piteşti.
Fiii satului au primit din partea primarului comunei insigne şi diplome de onoare, unii dintre ei fiind vizibil emoţionaţi de acest gest.
„Sunt copleşit de onoarea care mi se acordă astăzi. Alături de toţi fiii satului, sunt mândru că sunt osicean”, a exclamat cu voce tare Puiu Raicea, profesor din Balş.

A fost lansată monografia localităţii

Cu această ocazie a fost prezentată şi prima monografie a comunei realizată de un grup de profesori. Osicenii nu au plecat cu mâna goală acasă şi au luat şi câte o carte care să le amintească de comuna lor şi de ziua în care s-au reîntâlnit sub stejar.
„Lucrarea este pentru cei care vor să-şi cunoască originile şi care vor să afle mai multe despre comuna lor. Am strâns cu toţii informaţii din arhive, am studiat documente vechi, am actualizat date şi le oferim oamenilor informaţii noi despre comuna lor. Fiu al satului este acela care se mândreşte că este osicean”, a spus Ion Sârbu, coordonatorul acestei monografii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite