Anamaria Marinca - "Recunoaşterea mea la Cannes mi-a schimbat viaţa"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anamaria Marinca, actriţa din filmul "4 luni 3 săptămâni şi 2 zile", scris şi regizat de Cristian Mungiu,discută cu publicul, în cadrul unei întâlniri organizate la TIFF Lounge.

Adevărul transmite în format live text cele mai importante răspunsuri ale invitatei la întrebările celor prezenţi.

Ce aţi simţit în scena din  "4 3 2", după ce Otilia se sacrifică?

După ce plăteşte avortul? Ce am simţit după ce am filmat scena? Se presupune că m-am identificat cu Otilia, sper că am simţit ce ar fi trebuit să simt. Nu fac confuzie între Anamaria Marinca şi personajele pe care le interpretez. Dubla aleasă de Cristian mi-a dat emoţie. Nu acela a fost momentul cel mai complicat pentru mine, ci atunci când "am aruncat copilul". Era târziu, după multe ore de filmare şi uneori se întâmplă să mai uiţi cine eşti, să îţi dai seama că totul e ficţiune. Aveam copilul de latex în geantă, dar totuşi m-a copleşit momentul.

Cum a fost când aţi fost la TIFF prima oară, ce amintiri vă leagă de acest eveniment?

Atunci m-am intersectat prima dată cu Cristiam Mungiu, nu îl cunoscusem până atunci. Am schimbat două vorbe în faţa la cinema Victoria. Eu eram ocupată, el era ocupat, nu îmi imaginam că "4 3 2" se va întâmpla vreodată. Mi-a plăcut foarte mult atmosfera, e un festival viu. De TIFF şi de Cannes mă leagă cele mai multe emoţii şi amintiri.

Te-ai vedea într-o comedie romantică?

De ce nu? Da. M-aş vedea în orice. În prezent, noi vrem să fim actori totali, nu mai e ca pe vremuri. Da, tind şi eu la absolutul acesta. Dacă se va ivi o comedie romantică, da, aş juca. Cât despre o comedie romantică românească, nu ştiu dacă se va face vreodată una bună :)

Cum v-a influenţat cariera recunoaşterea de la Cannes?

Întradevăr, au urmat propuneri care nu ştiu dacă le-aş fi avut fără să fi jucat în filmul lui Cristian Mungiu. Pot să spun că mi-a schimbat viaţa. M-a speriat puţin, este o tristeţe a învingătorului. Am simţit o presiune din partea celorlalţi.

E o teamă că viitoarele roluri nu se vor ridica la acelaşi nivel?

Nu, nu compar "iubirile mele", compar rolurile. Încerc să trăiesc clipa şi să nu fug de eşecuri. Vor fi multe roluri sub cel pe care l-am interpretat în "4 3 2", cu siguranţă.

Vă simţiţi complexată în străinătate de faptul că sunteţi româncă?

Nu, nu m-am simţit niciodată aşa. Recunosc că străinii nu aud româneşte pe stradă foarte des, dar în momentul în care dovedeşti că eşti serios şi există puţin talent şi eşti profesionist eşti respectat pentru ceea ce faci pentru ţara din care te tragi. Nu am fost niciodată privită diferit, iar pe platourile de filmare dimpotrivă, am fost primită cu braţele deschise. Nu am avut nicio problemă vreodată că sunt româncă, dimpotrivă, mă mândresc cu lucrul acesta.

Sunteţi o femeistă militantă? Aţi salva balenele de exemplu?

Ce legătură are asta cu a fi feministă? :) Da, sunt cauze în care cred. Cred că nu ar trebui să lăsăm copiii să moară de foame, cred că nu ar trebui să omorâm animale, cred că nu ar trebui să fie războaie şi să fim mai buni unii cu alţii, să încercăm să ne iubim aproapele ca pe noi înşine.

V-aţi gândit vreodată la o carieră în televiziune?

E o meserie diferită, nu cred că aş fi o bună gazdă a unui show. Trebuie să fii pregătit să faci lucrul acesta şi admir persoanele care o fac, e o meserie bună.

Cu cine îţi doreşti să mai lucrezi?

Îmi doresc să mai lucrez cu Radu Muntean, deoarece împărtăşim idei şi sentimente.

Aveţi o replică preferată?

"Ştii ce? Eu zic să nu mai vorbim niciodată despre asta" :)

Vorbiţi-ne despre momentul în care nu veţi mai avea atât de multe oferte. V-aţi gândit ce o să faceţi?

Trebuie să ai un plan B. Care ar fi? Nu l-am găsit încă, dar nu se ştie niciodată. Mi-ar plăcea să fac muzică, să am mai mult timp pentru muzică. Am studiat vioara de la şase ani. O să îmi găsesc o ocupaţie cu siguranţă, deoaece nu îmi place să mi se dea, iau :)

Europa sau America pentru filme? Preferabil.

Nu răspund la întrebare, deoarece nu ar fi corect "să prefer". Nu sunt în măsura în care să aleg, sunt oameni buni peste tot. Sunt filme minunate care vin de peste ocean şi îmi doresc la un moment dat să joc în unul din ele.


Întâlnirea s-a încheiat. Mâine, de la ora 17.00, la TIFF Lounge este invitat Tompa Gabor, directorul Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca.

Află ce a răspuns, ieri, Ioana Uricaru la întrebările adresate de cinefili

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite