Rectorii se tem de noua Lege a educaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Funeriu, ministrul  Educaţiei
Daniel Funeriu, ministrul Educaţiei

Rectorii universităţilor nu sunt de acord cu modificările din noua Lege a educaţiei, promovată de Daniel Funeriu, ministrul Educaţiei, şi susţin că aceasta încalcă autonomia universitară.

Ei sunt revoltaţi că, prin proiectul de Lege a educaţiei, ministrul are puterea să revoce rectorul din funcţie fără niciun drept de apel. Mai mult, universităţile ar urma să-şi aleagă un manager, adică un rector ales prin concurs.

Ministrul Educaţiei: „Şcoala nu serveşte nici interesul profesorilor şi nici măcar pe cel al elevilor"

„Autonomia universitară este afectată. Trebuie să avem posibilitatea de a ne alege conducerea universităţii şi a facultăţii. Introducerea unei comisii, parţial extrauniversitară, poate deschide calea subordonării politice, şi nu numai, a universităţilor. Am câştigat dreptul la autonomie şi trebuie să ni-l păstrăm. Propun deschiderea unei liste de semnături care să susţină autonomia universitară. Până atunci, vă rog să suspendaţi procesul de promovare a proiectului de lege în Parlament", spune George Ioan, pe site-ul oficial al dezbaterii www.unpasinainte.edu.ro.

Pe de altă parte, părinţii spun că s-au săturat ca în fiecare an să fie modificate examenele şi că nu sunt de acord cu trecerea clasei a noua la gimnaziu. Şi profesorii sunt nemulţumiţi de desfiinţarea titularizării, deoarece potrivit noului proiect al Legii educaţiei angajarea profesorilor ar urma să fie făcută direct de către şcoală. În schimb, proiectul de lege este susţinut pe site chiar de preşedintele României, Traian Băsescu.

Pe prima pagina a portalului este publicat un mesaj de susţinere din partea sa. Azi are loc o altă dezbatere pe tema noii Legi a educaţiei, la Palatul Parlamentului, la care sunt aşteptaţi să participe preşedintele României, Traian Băsescu, prim-ministrul şi preşedinţii celor două camere ale Parlamentului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite