Recruţi de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerii sunt nerăbdători să-şi apere patria, mai ales că este un loc de muncă stabil. Ionuţ Palade (25 ani) şi Gabriela Vornicu (21 ani) sunt doar doi dintre sutele de „recruţi” care au făcut cerere de angajare la Centrul Militar Zonal Iaşi.

Armata, care a fost „ciumă” pentru generaţii întregi de recruţi, s-a transformat în „mumă” în vremuri de criză. Ionuţ Palade îşi doreşte să devină soldat. El ştie că viaţa de militar nu va fi uşoară, dar tentaţia unui loc de de muncă sigur, după care aleargă de aproximativ şapte ani, este puternică.

„Am terminat Liceul CFR în 2002 şi doream să urmez cursurile Facultăţii de Construcţii. Nu am avut însă posibilitatea financiară să-mi îndeplinesc acest vis”, a mărturisit Ionuţ Palade.

„Soţia nu ştie că vreau să devin soldat”

După liceu, a urmat cursuri de pregătire pentru a deveni agent vamal, dar nu a reuşit să se angajeze nici la Vamă, nici la Jandarmerie, Poliţie sau Pompieri. Dezamăgit, a plecat la muncă în Spania şi Italia. „Am lucrat ca instructor la câteva herghelii”, explică tânărul.

Când a venit criza, şi-a pierdut slujba şi s-a întors în ţară, unde şi-a întemeiat o familie. Ionuţ crede că meseria de soldat voluntar îi va rezolva problemele financiare şi din acest motiv este dispus să facă orice sacrificiu. „Sincer, soţia mea nici nu ştie că am venit aici să mă angajez. Când o să afle, probabil va spune că sunt nebun. Ştiu că voi lipsi foarte mult timp de acasă şi că poate voi fi pus în situaţia să-mi risc viaţa. Nu am însă altă soluţie ”, a mai spus tânărul.

„Am armata în sânge!”

Printre tinerii veniţi la centrul militar se află şi Gabriela Vornicu care este pregătită să îmbrace uniforma de soldat şi să mărşăluiască kilometri întregi cu raniţa în spate.

„Bunicul meu a lucrat în domeniu, deci am armata în sânge. Sunt învăţată cu ordinea şi îmi place să port uniformă”, mărturiseşte tânăra.

Pentru a a-şi îndeplini visul, Gabriela a lăsat viaţa sentimentală pe locul doi. „Nu am un prieten încă, pentru că vreau să mă ocup mai întâi de carieră şi abia apoi de latura sentimentală”, a spus cu hotărâre Gabriela Vornicu.

Cum poţi deveni soldat

Activitatea de recrutare a soldaţilor voluntari este destinată persoanelor cu vârste cuprinse între 18 şi 26 de ani. Selecţia se va încheia pe 24 aprilie. Există peste 1.500 de locuri, disponibile la nivelul întregii ţări, în diferite specializări militare. Cei care vor prinde această serie vor începe instrucţia pe 1 iunie. La Iaşi, Biroul Informare – Recrutare este deschis de luni până vineri, între orele 8.00 – 16.00.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite