Record mondial în Timiş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Revista „Suflet nou” acoperă 22 de ţări de pe şase continente

Publicaţia „Suflet nou” care apare de trei sferturi de veac în localitatea Comloşul Mare are toate şansele să intre în Cartea Recordurilor.

Profesorul Traian Galetaru, editorul publicaţiei, a făcut primele demersuri necesare pentru a intra în Guinness Book, având în vedere că nu mai există nicăieri o publicaţie rurală cu acest ciclu de apariţie. „Suflet nou” apare lunar, este tipărită în 400 de exemplare şi este distribuită în 22 de judeţe din ţară şi 22 de ţări de pe şase continente.
„Există o anecdotă care circulă despre «Suflet nou». Am reuşit să facem ceea ce nu a reuşit Hitler şi Stalin cu tancurile. Să cuprindem tot globul. Din Japonia şi Canada, până în Africa de Sud, Australia sau Brazilia. Lipseşte doar continentul alb. Pe întinsul imperiului Suflet nou nu apune niciodată soarele”, a spus Traian Galetaru.
Primul număr al revistei „Suflet nou” a fost publicat în 1934, la iniţiativa unor intelectuali de frunte ai satului: protopopul de Comloş, Ştefan Cioroianu, preotul Alexandru Movilă şi preotul Gheorghe Cotoşman. Prima serie s-a încheiat în 1939, având 46 de numere. Seria a II-a a ieşit în 1970 ca şi gazetă literară şcolară. Printre fondatori se numără şi Traian Galetaru. „În această formă a apărut până în 1989, iar după revoluţie, «Suflet nou» a devenit revistă literară tipărită la Întreprinderea Poligrafică Banatul din Timişoara. În 1980 a apărut un caiet literar-artistic în 64 de pagini, cu un tiraj de 800 de exemplare”, a mai declarat Galetaru.

Ziar făcut din donaţii
Seria a IV-a avea să înceapă pe 15 ianuarie 1993, cu prilejul aniversării zilei de naştere a lui Mihai Eminescu. „Acum apare lunar, în 16, 20 sau 24 de pagini. Depinde de textele primite. Avem şi trei suplimente: «Istoria Suflet nou», „Suflet de dascăl” şi «Suflet de copil». De bani nu ducem lipsă, pentru că totul se realizează din donaţii”, a afirmat profesorul.
Publicaţia nu are
trecere la comloşeni
O revistă costă un leu în sat, însă locuitorii din Comloşul Mare nu sunt foarte interesaţi să-l cumpere. „Nu are trecere în sat. Ştim ce preferinţe au oamenii şi ce urmăresc. Viorel Ulieriu, de la New York, spune că are mai mare trecere la ei în metropolă decât la noi în sat. Dacă aş pune «balcoane», sigur ar creşte tirajul, dar noi nu vrem să schimbăm profilul. Va rămâne mereu o revistă de cultură”, a declarat Galetaru. Revistele sunt trimise în toate colţurile lumii atât de către Traian Galetaru, cât şi de redactorul-şef Ioan Olărescu şi adjuctul Gavril Balog.

Guinnes Book

Traian Galetaru a decis să apeleze la Guinness Book după ce a văzut o emisiune de pe Discovery.  „Erau tot felul de recorduri mondiale ciudate. Mă întrebam dacă nu există şi ceva recorduri culturale. Le-am trimis o scurtă informare despre Suflet nou şi o să continui demersurile”, a declarat Traian Galetaru.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite