Legume autohtone şi de import, la Ziua Recoltei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Legume autohtone şi de import, la Ziua Recoltei
Legume autohtone şi de import, la Ziua Recoltei

Piaţa Centrală din Târgu-Jiu a fost plină de cumpărători astăzi

CITEŞTE ŞI:
Artă şi decor cu murături


Ziua Recoltei a adus în Piaţa Centrală din Târgu-Jiu mult mai mulţi cumpărători decât într-o zi obişnuită. Oamenii s-au gândit că vor găsi astăzi cele mai frumoase şi bune produse. „Am venit pentru că e Ziua Recoltei şi producătorii scot tot ce au mai bun. Vreau să cumpăr nişte gogoşari ca să pună soţia în borcane pentru iarnă“, ne-a spus Cornel Panait, 67 de ani, pensionar.
Producătorii autohtoni au concurat cu vânzătorii care aduc produse din alte ţări. Maria Popescu, în vârstă de 80 de ani, din comuna Băleşti, încă mai munceşte în grădină şi vine la piaţă să-şi vândă legumele. Aceasta vindea varză, gogoşari, praz, ardei şi vinete, toate muncite de mâna ei.
Bătrâna crede că produsele ei sunt mai bune, pentru că nu foloseşte îngrăşăminte, dar nu prea vinde mare lucru: „Vin mai mult duminica în piaţă. Anul ăsta a fost mai bun decât cel trecut, dar a trebuit să ud ca să se facă. Am o pensie de 300 de lei şi cu ce câştig în piaţă îmi cumpăr zahăr, ulei şi ce mai am nevoie. Nu prea se vând. Mai mult merg la cei care le iau din altă parte. Sunt totuşi unii oameni care vin să cumpere de la noi pentru că spun că sunt mai gustoase“.

Produse tradiţionale, fără conservanţi


Două gospodine au amenajat o expoziţie cu vânzare cu produse tradiţionale făcute de ele în casă: zacuscă, gogoşari, castraveciori, dulceţuri, compoturi şi murături. Mioara Năsărâmbă, din comuna Godineşti, spune că preparatele sunt căutate pentru că nu conţin conservanţi: „La tot ce am pregătit am folosit numai produse din grădină. Oamenii sunt interesaţi de produsele noastre pentru că sunt ecologice. Am vândut mai mult zacuscă“.
Manifestările dedicate Zilei Recoltei au început la ora 9,00 printr-un concert susţinut de fanfara oraşului, după care a urmat un spectacol de muzică şi dansuri populare prezentat de Ansamblul Maria Lătăreţu. Autorităţile locale au vizitat standurile cu produse şi expoziţiile. Doi actori ai Teatrului Elvira Godeanu au interpretat personajele Morcoveaţă şi Dovlecel, care i-au îndrumat pe cei mici să mânănce sănătos, iar apoi au împărţit dintr-un coş fructe celor aflaţi în piaţă.
De la Ziua Recoltei nu au lipsit comercianţii care au oferit mâncăruri şi băuturi tradiţionale: sărmăluţe, mici, cârnaţi, vin, must şi ţuică. De asemenea, au fost prezenţi şi meşteşugarii care şi-au arătat măiestria. Olarul Ion Rătezeanu, din Târgu Jiu, a demonstrat cum sunt realizate oalele şi cănile din lut, iar Dumitru Feraru, de 80 de ani, a arătat cum se face un coş din nuiele. Aceştia spun că produsele realizate de ei sunt tot mai puţin căutate.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite