Recolta de grâu, compromisă pe jumătate din suprafeţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţăranii culeg puţinele roade şi se gândesc să nu mai investească în agricultură

În Mehedinţi au fost cultivate 50.000 de hectare cu grâu. Specialiştii spun că pe mai bine de jumătate din suprafaţă, recolta va fi diminuată chiar şi cu 50 la sută. Ţăranii confirmă şi ei faptul că producţia abia le acoperă cheltuielile făcute. Cu toate acestea, producătorii de pâine nu se sperie. Luăm din alt judeţ, spun ei, sau importăm, aşa că preţul la pâine nu va creşte. Cel mai rău din războiul cu seceta ies agricultorii. Oamenii nu ştiu dacă vor recolta măcar ce au însămânţat. „Din cauza lipsei ploii, nu se face nimic. Nu cred că scoatem ce am băgat. Treieratul e scump, la fel aratul, semănatul, discuitul, plus îngrăşămintele, iar munca n-o mai pui. Uite cum e spicul. Ăsta-i spic?! E foarte slab“, ne-a spus Traian Ionică, din satul Magheru. Dezamăgiţi de situaţia din agricultură sunt şi cei care au combine agricole. „Toată lumea se plânge că a băgat cinci sau şase saci şi scoate şapte-opt. Grâul e foarte slab. Recolta e compromisă. În condiţiile astea, ţăranul dă faliment. Oamenii îl recoltează acum, că au apucat de l-au pus, dar nu se merită“, ne-a precizat  mecanizatorul Ilie Trandafir. 
Cele mai afectate sunt zonele cu soluri nisipoase şi cele de deal, unde producţia va fi la jumătate. E ceva mai bine acolo unde terenul a fost productiv, recolta  fiind de 65 la sută.

Treieratul începe mai devreme

„În unele zone grâul a fost afectat de secetă, mai ales în sud, dar sunt şi zone unde se obţin recolte de 3.500- 4.000 de kilograme la hectar. Media pe judeţ e însă undeva la 2.500 de kilograme la hectar. Grâul nu are o producţie grozavă, dar merge bine“, a declarat Gheorghe Firu, directorul Direcţiei Agricole Mehedinţi.
Culturile care au fost semănate în septembrie sunt afectate din cauza secetei din toamnă, iar recoltatul va începe mai devreme cu zece zile faţă de un an agricol obişnuit.

Şi porumbul poate fi compromis


Specialiştii în agricultură susţin că probleme vor exista şi cu cele 74.000 de hectare cu porumb, dacă în perioada iulie-august plantele nu vor primi suficientă apă. Potrivit agronomilor, în sudul judeţului fenomenul de deşertificare, generat de lipsa apei în sol şi de nisipurile zburătoare, s-a accentuat, lucru care va duce implicit la compromiterea culturilor pe mii de hectare.
În judeţul Mehedinţi doar două societăţi agricole şi-au asigurat culturile de grâu, circa 800 de hectare, împotriva calamităţilor. E grâu puţin, dar pâinea care va ajunge pe masa noastră nu se va scumpi, susţin producătorii de panificaţie din judeţ.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite