Recesiunea duce la chibzuinţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adriana Blagoiev, manager zonal Manpower
Adriana Blagoiev, manager zonal Manpower

Adriana Blagoiev, manager Manpower în resurse umane pe regiunea Banat, explică într-un scurt interviu ce efecte are criza economică asupra angajaţilor şi a patronilor.

Cum vor fi salariile în 2010?

În ultimii doi ani s-a observat o creştere de 15 - 20% într-un an faţă de anul precedent. Criza a stopat acest fenomen şi s-a ajuns la o normalitate. În 2010 nu vor fi majorări salariale, ci eventual ajustări în funcţie de rata inflaţiei. Acum se pune problema dacă îţi convine bine, dacă nu, sunt alţii care vor accepta salariul oferit.

Care sunt beneficiile companiilor?

Îşi aleg acum personal după competenţe. Înainte angajau şi persoane care aveau abateri disciplinare, nu era timp să fie verificat un angajat.

Ce a schimbat criza în mentalitatea managerilor?

Au devenit mai prudenţi, mai chibzuiţi, mai înţelepţi.

Cum va fi tipul nou de angajat, după şocul crizei?

În recrutările pe care le facem nu vedem schimbări majore. Întâlnim oameni disperaţi care au nevoie de un loc de muncă, dar în continuare întâlnim candidaţi pe care îi trimitem pentru angajare şi care nu se duc. Nici nu merg să vadă despre ce este vorba.

Ce pretenţii au aceşti oameni?

Au pretenţii fără să ştie dacă au o valoare de care angajatorul are nevoie. Fiecare este valoros în felul lui, dar până nu ştii ce poţi să oferi angajatorului este bine să nu ceri un salariu. Salariul este recompensa pentru o muncă pe care o prestezi, ori dacă nu faci o muncă profitabilă într-o companie nu e bine să ceri.

Ce le recomandaţi persoanelor care vor să intre pe piaţa muncii?

Să se angajeze şi să îşi acorde timp pentru a dovedi ce valoare au.

Unde mai pot pleca în străinătate?

În Italia, cei mai mulţi pleacă la angajatori care i-au apreciat şi care au nevoie de ei. Este acum un fenomen ciudat cu personalul din sistemul medical care pleacă în Franţa şi Germania. Francezii angajează medici, asistente, infirmiere, pe salarii de la 3.000 de euro, pentru medici specialişti.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite