Recesiunea a intrat direct în fabrici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criza declanşată iniţial într-o economie virtuală s-a propagat cu rapiditate în cea reală, provocând o serie de efecte în lanţ precum scăderea producţiei şi trimiterea angajaţilor în şomaj. Diminuarea surselor de finanţare a cauzat încetinirea activităţii în unele sectoare-cheie ale economiei naţionale, producându-se un efect de domino.

Dificultatea de a putea obţine un credit ipotecar a redus drastic numărul de tranzacţii pe piaţa imobiliară. Dezvoltatorii imobiliari la rândul lor nu mai au acces la finanţare, fiind obligaţi să renunţe la mare parte din proiecte. Pieţele de export au dispărut subit, producătorii nemaiavând cui să vândă.

În ultimele două luni, cererea de oţel la nivel global s-a redus drastic. Dacă în luna septembrie, oţelul se tranzacţiona la Bursa londoneză cu peste 1.200 dolari/tonă, în prezent cotaţia a scăzut la 250 dolari/tonă. Vânzările de autoturisme, o altă industrie vitală pentru economia mondială, s-au redus considerabil inclusiv în România.

Conducerea uzinei Dacia a anunţat că fabrica îşi va întrerupe producţia în perioada 20 noiembrie - 7 decembrie, din cauza scăderii cererii, măsură la care constructorul auto a mai apelat pentru alte patru zile, respectiv 30-31 octombrie şi 13-14 noiembrie.

Producţia scade la jumătate

Zone industriale care prosperau în acest an se confruntă cu flagelul şomajului. Din unităţile clujene, câteva mii de angajaţi riscă să-şi piardă locurile de muncă.

De la Combinatul Mechel Câmpia Turzii sunt trimişi în şomaj tehnic 200 de angajaţi, deşi compania prognozează un profit net de 30 milioane euro pentru acest an. La aceştia se adaugă 500 de disponibilizaţi de la Someşul Dej, Cesarom Turda, cu 160 persoane, Hidroconstrucţia cu 200 de constructori şi Tescano cu 105 salariaţi.

Cea mai mare fabrică de sticlă din ţară, Sticla Turda, nu mai are comenzi pentru a-şi continua activitatea, toţi cei 450 de angajaţi fiind înştiinţaţi că din luna ianuarie nu vor mai avea de muncă.

“Criza financiară va determina concedieri de personal şi la companii care lucrează în Moldova şi sudul ţării, fără a se limita la regiunea de vest”, a afirmat premierul Tăriceanu cu ocazia întâlnirii cu reprezentanţi ai Asociaţiei Române a Băncilor, care s-a desfăşurat la Guvern şi a avut ca temă criza financiară şi efectele acesteia înregistrate în ultima perioadă la nivelul sistemului bancar şi al economiei în general.

De fapt, efectele au început să se vadă şi în sudul ţării, unde Combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea, controlat de stat, îşi va reduce cu 20% activitatea în luna noiembrie, până la 40% din capacitate din cauza “scăderii la mai mult de jumătate a cererii de produse petrochimice, atât pe piaţa internă, cât şi pe piaţa externă“, se arată într-un comunicat al companiei transmis, miercuri, Bursei de Valori Bucureşti.

Măsuri de urgenţă anticriză

Şeful Executivului a prezentat, ieri, un plan pentru sprijinirea economiei gândit pe parcursul a patru ani şi care prevede o serie de facilităţi fiscale. Firmele care vor angaja persoane intrate în şomaj de trei luni vor primi o mie de euro pentru fiecare post astfel ocupat, iar pentru investiţii de 100 milioane euro vor fi acordate ajutoare de stat de până la 50 milioane de euro.

Contribuţiile de asigurări sociale vor fi reduse cu zece puncte procentuale, dividendele investite sau reinvestite în noi firme nu vor fi impozitate, iar pentru plata la timp a impozitelor va fi acordat, din ianuarie 2009, “un bonus fiscal” de 5% din valoarea acestora, a anunţat premierul Tăriceanu. Bonusul fiscal va fi acordat atât persoanelor fizice, cât şi celor juridice.
Și bancherii caută soluţii

Guvernul s-a întâlnit ieri cu membrii Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) pentru a găsi soluţii de depăşire a blocajului actual de pe piaţa creditelor. Băncile au făcut o serie de sugestii tehnice şi globale “astfel încât economia românească să continue să funcţioneze la parametri cât se poate de buni”, susţine Radu Graţian Gheţea, preşedintele ARB. O posibilă soluţie este, potrivit lui Laszlo Diosi, preşedintele OTP Bank, subvenţionarea dobânzilor la creditele contractate de IMM-uri.

Corecţii şi pe Bursă

Bursa a scăzut şi ieri, cu 2,93%, pentru a doua şedinţă consecutiv, într-o piaţă volatilă şi dominată de ordine de vânzare. Corecţiile s-au resimţit cu precădere la acţiunile companiilor din sectorul energetic, care au pierdut în medie 3,88% din valorile consemnate în ziua anterioară. Traiectoria pieţei a fost în linie cu marile burse europene, care la momentul închiderii şedinţei de la Bucureşti erau în scădere cu până la 2,1%.

Oltchim

Producţia a fost redusă din această lună cu 20%, până la 40% din capacitate din cauza scăderii la mai mult de jumătate a cererii de produse petrochimice, atât pe piaţa internă, cât şi pe piaţa externă.

Alro Slatina

Compania Vimetco a informat că va scădea cu 25% producţia de anul viitor a Alro şi va „reduce substanţial numărul de angajaţi din România“, pentru a creşte eficienţa în contextul deteriorării condiţiilor de piaţă.

CS Hunedoara

ArcelorMittal SA a anunţat că va opri producţia pentru circa două luni din cauza crizei economice. Cei 1.200 de angajaţi ai combinatului siderurgic vor fi trimişi prin rotaţie în concediu, în luna noiembrie.

Sidex Galaţi

Reprezentanţii ArcelorMittal Galaţi au declarat că vor reduce producţia, fără a face concedieri. Însă peste 300 de angajaţi ai unor societăţi gălăţene care au contracte cu ArcelorMittal Galaţi au fost disponibilizaţi.

Kraft Braşov

Producătorul de dulciuri Kraft Foods va închide până la finele anului viitor fabrica de ciocolată Poiana.
Decizia nu are legătură cu criza financiară. 440 de angajaţi vor fi disponibilizaţi.

Oţel Inox

Aproape 95% din cei 890 de angajaţi ai societăţii Oţel Inox Târgovişte sunt în şomaj tehnic, măsura fiind luată de lasfârşitul săptămânii trecute, pe fondul scăderii drastice a comenzilor.

InterAgro

InterAgro, unul dintre cele mai mari grupuri de firme din România, a oprit producţia a patru combinate de îngrăşăminte. De la 1 noiembrie sunt trimişi în şomaj circa 75% din cei 6.000 de angajaţi.

Azomureş

Combinatul Azomureş din Târgu Mureş va reduce la jumătate producţia, până la sfârşitul anului, din cauza scăderii cererii de îngrăşăminte chimice şi va disponibiliza 250 de salariaţi.

Tepro

La ArcelorMittal Tubular Products, fostă Tepro, jumătate din cei 650 de angajaţi sunt trimişi acasă, prin rotaţie, urmând să primească 75% din salariu, din cauza lipsei de comenzi existente la nivel mondial.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite