Reacţii la cererea preşedintelui de retragere a proiectului sănătăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mircea Cinteză, fost ministru al Sănătăţii, a declarat la Realitatea TV că proiectul legii sănătăţii poate fi îmbunătăţit, până chiar la schimbarea sa radicală, dar a subliniat că reformarea sistemului este necesară.

UPDATE 20.42: Coloana de protestatari care a plecat din Piaţa Universităţii este însoţită de echipaje de poliţie care deviază circulaţia de pe traseul manifestanţilor.

Coloana a mai crescut, celor plecaţi din Piaţă alăturându-li-se şi alţi locuitori ai Capitalei.

La Palatul Cotroceni, ei sunt deja aşteptaţi de alţi bucureşteni ieşiţi să-şi exprime nu atât susţinerea faţă de Arafat, cât mai ales nemulţumirea faţă de traiul zilnic. La Realitatea TV, un pensionar a spus că a ieşit în stradă pentru că "nu-şi permite să trăiască decent".

Mişcarea pro-Arafat pare, de fapt, anti-Băsescu. Peste tot se strigă "Jos Băsescu!"

UPDATE 20.40

Vasile Cepoi: Dacă se blochează reformarea sistemului, nu mai are rost să rămân în funcţie

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Vasile Cepoi, numit în funcţie miercuri, a declarat pentru Mediafax că n-are rost să rămână în funcţie dacă se blochează reformarea sistemului.

Întrebat dacă va mai rămâne în postul de secretar de stat al Ministerului Sănătăţii, după ce s-a întâmplat azi, Vasile Cepoi a precizat că va avea discuţii pe această temă la minister şi la Guvern.

"Nu ştiu ce se va întâmpla. Voi avea o discuţie la minister şi la Guvern. Vor decide dacă prezenţa mea mai este necesară acolo. Eşti numit şi revocat în funcţie de necesităţi. Nu mi-am dorit neapărat această funcţie, am fost rugat să accept. Totuşi, nu-mi imaginez că lucrurile în sănătate se blochează aici. S-a retras legea pe moment, dar ceva trebuie făcut", a explicat Vasile Cepoi, pentru corespondentul Mediafax.

cepoi spune că nu vede de ce-ar rămâne la minister dacă se blochează reorganizarea, dar speră că acest lucru nu se va întâmpla:"Degeaba nu mă duc să stau. Nu-mi stă în caracter asta. Am destule proiecte la nivel local. Dacă reorganizarea se blochează, chiar nu mai are rost să rămân în funcţie. Am însă îndoieli că nu se mai poate face nimic. Există şi varianta să facem o nouă lege".

Vasile Cepoi este şeful Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi.

UPDATE 20.16

Ponta propune un Pact naţional pentru sănătate şi speră că Raed Arafat va fi repus în funcţie

Ponta i-a felicitat pe protestatari, regretă că n-a participat la marşul de protest.

Pactul, iniţiat de Opoziţie, ar trebui să-i cuprindă pe toţi, indferent de culoare politică, pentru a se face o schimbare necesară.

Viitorul proiect va trebui elaborat de specialişti, dar dezbătut de toţi, societate civilă etc.

"Avem obligaţia de a asigura înc ontinuare serviciile minime care se asigură într-un stat civilizat: dreptul la sănătate, la educaţie, la muncă şi la pensie", a spus Ponta, preluat în direct de televiziuni.

"Este o victorie, dar trebuie să fim vigilenţi în continuare", a mai adăugat liderul PSD, fiindcă "mai avem multe bătălii de câştigat".

Şeful PSD este convins că preşedintele a retras de frică proiectul: Nu este normal "să vii cu o lege greşită, după acre de frică să o retragi şi să pleci acasă".

Ponta se aşteaptă ca gestul de azi al preşedintelui să fie urmat de un al doilea, resntalarea lui Arafat în funcţia de secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

UPDATE 20.09: Ponta vorbeşte de la sediul PSD şi spune că propune un Pact naţional pentru sănătate.

UPDATE 19.53

Cristian Preda (europarlamentar PDL): Retragerea proiectului, cu pierderi pe toată linia

Cristian Preda scrie pe blog că preşedintele traian Băsescu a afişat un scepticism care-l face de nerecunoscut, retrăgând proiectul legii sănătăţii.

De altfel, scrie Preda, toată evoluţia aceste chestiuni este surprinzătoare: "La începutul săptămânii, aveam un proiect de lege care constituia o foarte bună bază de discuţie pentru o reglementare a domeniului medical, un specialist respectat - Raed Arafat - într-o poziţie de decizie, ca şi un preşedinte hotărât să sprijine ameliorarea sistemului de sănătate. După cinci zile, proiectul a fost retras, Arafat nu mai e subsecretar de stat, iar Traian Băsescu a afişat un scepticism care-l face de nerecunoscut. O evoluţie pe cât de rapidă pe atât de surprinzătoare. Şi cu pierderi pe toată linia”.

UPDATE 19.45: În Piaţa Sfatului din Braşov se află aproape 500 de persoane, circa 200 sunt în Piaţa Operei din Timişoara, "câteva sute" (potrivit Mediafax), au plecat spre Palatul Cotroceni, în Bucureşti.

UPDATE 19.37: Oamenii adunaţi în Piaţa Universităţii au plecat spre Palatul Cotroceni, scandând lozinci antiprezidenţiale.

Pe toate posturile tv se discută despre posibilitatea ca preşedintele să fi retras proiectul de lege tocmai de teamă că oamenii ar putea ieşi masiv în stradă şi că susţinerea lui Raed Arafat s-ar putea transforma într-o mişcare împotriva Puterii.

La Timişoara, în 1989, Revoluţia a pornit de la susţinerea lui Laszlo Tokes.

La Realitatea Tv, reporterul care-i însoţeşte pe protestatari spune că nu mai este vorba de susţinerea lui Arafat, ci de o frustrare faţă de tot ceea ce se întâmplă în plan social, după cum declaraă oamenii porniţi în marş spre Cotroceni. 

Se strigă "Jos Băsescu!"

UPDATE 19.35

Ponta: retragerea proiectului, o victorie a cetăţenilor

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a transmis un comunicat de presă în care spune că retragerea proiectului de lege este victoria cetăţenilor.

"Trec peste ipocrizia preşedintelui, care a forţat promovarea acestui proiect, pentru a puncta necesitatea acestui gest. Retragerea proiectului de lege a Sănătăţii din dezbatere reprezintă o victorie a întregii societăţi româneşti, organizaţii ale societăţii civile şi presă. Este cea mai importantă victorie a românilor împotriva actualului regim, victorie care arată solidaritatea cetăţenilor în faţa abuzurilor repetate ale actualei Puteri”, spune în comunicat liderul PSD.

"Uniunea Social Liberală respinge categoric abordarea: dacă nu se face cum vreau eu, atunci nu se face! Acest moment trebuie, dimpotrivă, să ducă la continuarea dezbaterii, pentru realizarea unui proiect corect de reformare a unui sistem care are nevoie de reformă. USL va promova un astfel de proiect, în urma unor dezbateri ample cu toţi actorii sociali. Un proiect serios de reformă nu poate fi decât rezultatul unei astfel de dezbateri", mai spune Victor Ponta. 

UPDATE 19.17

Preşedintele Colegiului Medicilor: Nu mai înţeleg nimic

Şeful Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae, este surprins de hotărârea lui Traian Băsescu de retragere a proiectului legii sănătăţii.

"Ceea ce s-a întâmplat în această seară dovedeşte încă o dată că trăim în ţara lui Urmuz, părintele absurdului. Eu nu mai înţeleg nimic", a declarat Astărăstoae pentru agenţia Mediafax. 

Acesta a menţionat că nu mai înţelege absolut nimic din această situaţie.

Şi el este convins că avem nevoie de o nouă lege a sănătăţii, dar vrea o dezbatere reală pe un proiect elaborat de specialişti. "Legea sănătăţii, după Constituţie, este cea mai improtantă lege dintr-o ţară", a spus el, de aceea merită mai multă atenţie.

UPDATE 19.12: Câteva zeci de braşoveni s-au adunat în Piaţa Sfatului, pentru a-şi arăta susţinerea faţă de Raed Arafat.

UPDATE 19.10: Medicul Florin Chirculescu, de la Spitalul de Urgenţă Universitar Bucureşti, a spus la RTV că nu se pricepe la managementul sistemului sau alte lucruri administrative, însă legea este necesară, la fel ca şi reforma domeniului.

Cu cinci milioane de plătitori de contribuţii pentru sănătate obligatorii, a spus Chirculescu, este impsoibil să asiguri servicii de sănătate pentru o ţară de 21 de milioane de oameni.

UPDATE 19.05: Câţiva timişoreni s-au adunat în Piaţa Operei şi cer demisia preşedintelui Traian Băsescu.

Timişorenii strigă, printre altele, "România, trezeşte-te!", un slogan folosit de Traian Băsescu în campania din 2004.

UPDATE19.00: Mircea Beuran, fost ministru al Sănătăţii, crede că Băsescu a făcut foarte bine retrăgând proiectul legii, pentru ca el să fie îmbunătăţit şi discutat, iar retragerea oferă acest răgaz necesar: "S-a creat un răgaz pentru a se face o lege bună".

"Legea trebuie modificată, asta este clar", trebuie schimbată pentru a le fi mai bine pacienţilor, dar şi pentru a recunoaşte meritele personalului, a spus Beuran.

Cât despre plecarea de la minister a lui Raed Arafat, Beuran spune că a fost vorba de o demisie, deci nu se poate discuta despre asta, fostul  secretar de stat ştie ce vrea şi ce o să facă.

UPDATE 18.50: Aflat în studioul România TV, Vadim Tudor a avut o izbucnire, când transmisia în direct l-a arătat pe Dan Diaconescu în Piaţa Universităţii, acolo unde unii bucureşteni îşi manifestă simpatia faţă de Raed Arafat pe care vor să-l vadă din nou la Ministerul Sănătăţii.

Vadim Tudor spune că Dan Diaconescu este, de fapt omul lui Traian Băsescu, intrarea în politică a omului de televiziune fiind un scenariu inventat la Cotroceni.

Vadim Tudor şi Dan Diaconescu se bat pe acelaşi segment de lectorat, de aici probabil şi supărarea lui Vadim, nemulţumit că Diaconescu îşi face campanie în Piaţa Universităţii.

Vadim despre Diaconescu: "Joacă un teatru de marionete".

Liderul PRM susţine că Marian Vanghelie îşi negociază intrarea în partidul lui Dan Diaconescu.

UPDATE 18.33: Contactat de jurnaliştii de la "Adevărul", Raed Arafat a refuzat  să comenteze decizia preşedintelui Traian Băsescu.

UPDATE 18.31

Mircea Cinteză, fost ministru al Sănătăţii: Reforma trebuie făcută

Mircea Cinteză, fost ministru al Sănătăţii, a declarat la Realitatea TV că proiectul legii sănătăţii poate fi îmbunătăţit, până chiar la schimbarea sa radicală, dar a subliniat că reformarea sistemului este necesară.

Există două probleme care impun o nouă lege a sănătăţii şi reforma din domeniu, a explicat Cinteză: subfinanţarea sistemului şi funcţionarea deficitară a acestuia.

Indiferent de cum a decurs dezbaterea şi de ce se întâmplă, „este necesar să afcem acest pas”, a subliniat Mircea Cinteză. 

UPDATE 18.20

Nicolăescu (PNL): Gestul lui Băsescu este o victorie a societăţii civile

Deputatul PNL Eugen Nicolăescu, fost ministru al Sănătăţii, a declarat pentru agenţia Mediafax că preşedintele Traian Băsescu a înţeles că a susţinut un proiect de lege prost şi că este mai bine să renunţe, apreciind că gestul şefului statului reprezintă o victorie a societăţii civile.

"Salut cu toată sinceritatea, cu toată responsabilitatea, cu tot entuziasmul, societatea civilă românească. Din punctul meu de vedere, este o victorie de nedescris a acestei societăţi care amuţise, care amorţise şi care, în sfârşit, a dovedit unui preşedinte cu tendinţe autoritariste că nu e singur pe lume şi că nu poate face ce vrea el", a spus Nicolăescu.

"Cred că el însuşi a înţeles, până la urmă, că a încercat să susţină un proiect atât de prost încât mai bine trebuie să renunţe la el", a adăugat Nicolăescu.

UPDATE 18.17: Proiectul legii sănătaţii a dispărut de pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

Cristian Tudor Popescu a declarat la Realitatea Tv că declaraţia preşedintelui nu e o recunoaştere a unei greşeli, ci doar un alt exerciţiu agresiv de putere.

Mai mult, textul discursul preşedintelui Băsescu este o insultă la adresa poporului român, crede Popescu: „Nu i-a ajuns încercarea de a-l desfiinţa pe Arafat, acum insultă poporul român. Cine s-a opus reformei din sănătate? Oamenii care au ieşit în stradă pentru a-l susţine pe Arafat şi să apere urgenţa?”

Cristian Tudor Popescu spune că oamenii care şi-au arătat sprijinul pentru Raed Arafat nu pot fi consideraţi duşmanii reformării sănătăţii.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite