Reacţii dure în apărarea drepturilor de autor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sindicaliştii bănuiesc că evaziunea fiscală se face şi prin această formulă de remunerare, artiştii califică renunţarea la ea drept „o imbecilitate“. Măsura de a se elimina plata drepturilor de autor, care ar avea efect asupra a cel puţin 200.000 de persoane, nu va putea fi pusă în aplicare prin ordonanţă de urgenţă.

Scriitorul Dinu Săraru a atacat vehement propunerea liderului de sindicat, Bogdan Hossu, privind desfiinţarea modalităţii de plată prin contracte de drepturi de autor.

„N-ar fi prima dată când inşi obscuri, dar foarte gălăgioşi, instigă clasa muncitoare împotriva culturii. Astfel de personaje care au făcut din sindicalism o meserie, parvenind în funcţii de conducere a unor partide sau chiar în fruntea guvernelor, îşi arogă dreptul de autor al unor proiecte de legi împotriva creatorilor”, a declarat pentru “Adevărul” Dinu Săraru.

În opinia scriitorului, artiştii sunt oricum foarte prost plătiţi, iar o astfel de lege nu ar face nimic altceva decât să încurajeze munca la negru.

Bugetul, păgubit şi mai mult

O serie de artişti autohtoni din lumea showbizz-ului sunt de aceeaşi părere cu scriitorul Dinu Săraru. Daniel Buzdugan, vedetă a postului Radio Zu şi membru al grupului umoristic Divertis, crede că proiectul lui Bogdan Hossu va păgubi şi mai mult bugetul de stat.

„Eu cred că acest proiect poate fi viabil atât timp cât va reuşi să stopeze plata prin contract de drepturi de autor a celor care într-adevăr nu creează nimic. În forma în care este el făcut astăzi, însă, mi se pare o imbecilitate”, spune Buzdugan. Acesta a mai adăugat că ştie de existenţa unor firme care se eschivează de plata taxelor folosind contractele de drepturi de autor, însă artiştii nu au cum să fie plătiţi altfel.

„Dacă proiectul lui Hossu devine lege, munca la negru va înflori din nou”, a mai adăugat Daniel Buzdugan. Vedeta de la Divertis spune că o lege care să stabilească un plafon până la care un artist îşi poate încasa banii pe legea drepturilor de autor ar fi, totuşi, binevenită. „Cei care câştigă 800.000 de euro pe an, de exemplu, îşi pot lua banii prin alt tip de contract”, conchide Buzdugan.

Artiştii ameninţă cu proteste

Şi Mihai Trăistariu, unul dintre cei mai bine plătiţi cântăreţi români, se arată revoltat de propunerea liderului sindical. „Toţi cântăreţii, dar mai ales compozitorii, primesc bani de la Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiştilor Interpreţi (CREDIDAM), instituţie care a plătit în 2008 peste 5 milioane de euro creatorilor români.

Dacă proiectul lui Hossu devine lege, această instituţie nu îşi mai are rolul, iar noi, cântăreţii şi compozitorii, vom munci la negru”, spune Trăistariu. Artistul nu crede că acest proiect va deveni lege, însă afirmă că, în cazul în care contractul de drepturi de autor va fi desfiinţat, toţi creatorii vor face un miting de protest. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite