Reabilitarea bastionului din Timişoara goleşte buzunarele chiriaşilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

să accepte prea uşor acest lucru. Negocierile între patroni şi şeful administraţiei judeţene, Constantin Ostaficiuc, sunt în plină desfăşurare. Acesta din urmă a declarat că o posibilă

să accepte prea uşor acest lucru. Negocierile între patroni şi şeful administraţiei judeţene, Constantin Ostaficiuc, sunt în plină desfăşurare. Acesta din urmă a declarat că o posibilă compensaţie pentru ei ar putea fi prelungirea contractelor de închiriere. Lucrările vor începe în primăvara anului viitor, dar deocamdată nu s-a ajuns la niciun acord oficial între administraţie şi patroni.
Conform specialiştilor, vechiul bastion al Timişoarei, situat chiar în centrul oraşului, are neapărată nevoie de "o operaţie estetică" de profunzime. După reabilitare, construcţia, veche de trei secole, va avea o grădină suspendată, curţi în fostul şanţ de apărare, pavilioane noi, iar structurile de rezistenţă vor fi consolidate. Edilii oraşului speră că aici se va concentra toată activitatea culturală a Timişoarei. Problema este însă că mulţi dintre patroni au făcut investiţii masive în spaţiile închiriate, iar alţii au contractat împrumuturi pe care nu vor mai fi capabili să le achite la timp dacă îşi suspendă activitatea 20 de luni. Pe de altă parte, fondurile nerambursabile obţinute de administraţia judeţeană pe programul PHARE ar putea fi pierdute dacă lucrările nu încep la timp, iar zidurile bastionului vor continua să se deterioreze. "Decizia noastră de a investi împreună cu Comunitatea Europeană, care ne oferă 7 milioane de euro pentru această investiţie, cred că este în beneficiul întregului Banat, pentru că, de fapt, se reface unul dintre monumentele importante istorice reprezentative ale noastre", a declarat Constantin Ostaficiuc, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş.

Negocieri încordate
Din punctul de vedere al administraţiei judeţene, lucrările ar putea întârzia dacă actualii chiriaşi nu îşi dau acordul pentru suspendarea activităţii. În ciuda încordării cu care se desfăşoară negocierile, liderul Consiliului judeţean este optimist. "Am avut discuţii cu ei, şi în mare parte au fost de acord. Oricum, am început aceste discuţii în luna iunie şi avem o perioadă de timp destul de mare pentru a se regla nişte afaceri comerciale pe care le au dânşii în zona respectivă. Cred că finalul va fi pozitiv. Bastionul va fi un loc de întâlnire al tuturor, un loc ce, practic, l-am dorit a fi al culturiii, al agrementului. Iar bastionului în sine, ca monument, i se va reda acea frumuseţe pe care o are şi de care nimeni nu s-a ocupat de foarte mult timp", a declarat Ostaficiuc.

Bastionul Theresia, simbolul perioadei baroce, face parte din fortificaţia Cetăţii Timişoara. Valoarea sa istorică şi arhitecturală este indiscutabilă. Bastionul figurează pe lista monumentelor istorice din Timiş. Ultima renovare s-a făcut între anii 1971-1972. Arhitecţii sunt însă de părere că atunci nu au fost folosite materiale corespunzătoare, iar în prezent construcţia este în pericol de prăbuşire.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite