Reabilitarea lui Antonescu, o afacere de milioane de euro pentru Gigi Becali

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri a încheiat un contract de cesiune de drepturi cu nimeni altul decât fiul fostului guvernator al Transnistriei, George Alexianu, condamnat în lotul Antonescu - recent reabilitat

Omul de afaceri a încheiat un contract de cesiune de drepturi cu nimeni altul decât fiul fostului guvernator al Transnistriei, George Alexianu, condamnat în lotul Antonescu - recent reabilitat pentru crime împotriva păcii

Flerul de afacerist al lui Gigi Becali iese la iveală pe zi ce trece. Astfel că finanţatorul de la FC Steaua ar putea da o lovitură imobiliară cu multe zerouri.

Curtea de Apel Bucureşti a admis parţial, în data de 5 decembrie 2006, cererea de revizuire făcută de fiul fostului guvernator al Transnistriei, Sorin Şerban Alexianu, privind decizia de condamnare a lotului Antonescu. Instanţa a decis achitarea Cabinetului Antonescu pentru crime împotriva păcii, dar a menţinut condamnările pentru crime împotriva umanităţii. O săptămână mai târziu, în data de 14 decembrie 2006, Gigi Becali a semnat cu Sorin Şerban Alexianu un contract de cesiune de drepturi litigioase, în valoare de 750.000 euro, privind o cerere de revendicare imobiliară care avea ca obiect 124.750,12 mp în cartierul bucureştean Colentina. Specialiştii imobiliari estimează că un metru pătrat de teren în Colentina poate ajunge până la 300 de euro. În cazul în care "afacerea" este certificată în justiţie, Becali ar putea câştiga milioane de euro, însă dacă instanţa respinge cererea lui Alexianu, omul de afaceri riscă să piardă banii investiţi.

Bătălia se dă în justiţie

Sorin Şerban Alexianu, fiul fostului guvernator al Transnistriei - profesor universitar George Alexianu, încearcă de doi ani să recupereze în instanţă peste 12 ha de teren în zona Colentina-Bucureşti. El cere Judecătoriei Sectorului 2 să oblige comisiile de specialitate de pe lângă Primăria Sectorului 2 şi de pe lângă Prefectura Bucureşti să-i emită un titlu de proprietate pentru o suprafaţă de 124.750 mp, în cartierul Colentina. În cererea de chemare în judecată, Sorin Şerban Alexianu arată că este moştenitorul unei suprafeţe de 174.750 mp, care a aparţinut mamei sale, Amarylis Melania Alexianu, decedată în 1988. Potrivit actelor, comisia de aplicare a Legii 18/1991 a judeţului Ilfov i-a reconstituit, în 2004, drepul de proprietate pe o suprafaţă de 7,8 ha, dar solicitarea nu a fost soluţionată pentru că nu s-au putut identifica suprafeţe libere. În mod similar, comisia de aplicare a Legii 18/1991 a sectorului 2 a explicat că nu s-au identificat suprafeţe de teren libere de 12 ha. În această situaţie, la cererea lui Sorin Şerban Alexianu, a fost identificată o suprafaţă de teren liberă pe strada Mihai Tudor nr. 1, de 12 ha. Instanţa a constatat că lotul era în proprietatea privată a statului şi în patrimoniul Agenţiei Domeniilor Statului, fiind concesionat pe o perioadă de 49 de ani unei societăţi comerciale cu profil horticol. Magistraţii au decis anul trecut că "reconstituirea dreptului de proprietate este practic imposibilă cât timp un bun proprietate publică a fost pus în valoare prin intermediul unui contract guvernat de reguli derogatorii de la dreptul comun". Tribunalul Bucureşti a admis anul trecut apelul lui Alexianu, şi a decis rejudecarea acestei cauze, dosarul fiind în prezent pe rol.

Terenurile, cumpărate în perioada interbelică

Potrivit actelor din dosar, Amarylis Melania Alexianu, singură sau împreună cu soţul său, profesor George Alexianu, a cumpărat în perioada 1937-1939 mai multe terenuri în zona Colentina de la inginerul Dumitru Ionescu, fratele lui Tache Ionescu. În 10 aprilie 1941, cu două luni înainte ca România să declare război URSS, George Alexianu face un act de donaţie pe numele soţiei, pentru 11,25 ha în zona Colentina, în valoare de 800.000 lei.

În martie 1949, Florea Câmpeanu, şef portărel la Tribunalul Ilfov, însoţit de primarul comunei Colentina, Gheorghe Oprescu, a întocmit un proces-verbal de constatare a imobilelor confiscate lui George Alexianu, în urma deciziei Tribunalului Poporului din 7 mai, prin care a fost condamnat la moarte. Din bunurile confiscate: teren şi construcţii, în strada Nicolae Zamfir nr. 1, suprafaţă de 8.660 mp - denumită ferma Plumbuita, teren viran de 300 mp - în strada Lt. Schmitdz, teren de 5.560, teren de 6.453 mp, teren de 10 ha şi 200 mp - în comuna Colentina. Toate au fost trecute în proprietatea comunei Colentina.

Alexianu: "Nu urmăresc un interes material"

Contactat telefonic, Sorin Şerban Alexianu a negat iniţial că ar fi semnat un contract de cesionare cu Gigi Becali, iar ulterior a spus că nu vrea să facă niciun comentariu. El ne-a explicat că cererea de revizuire a pedepselor primite de lotul Antonescu nu are nicio legătură cu cererea de retrocedare a terenurilor, deoarece este vorba de o moştenire de la mama sa. "Nu urmăresc vreun interes material, am făcut cererea de revizuire pentru reabilitarea tatălui meu", ne-a mai spus acesta. George Alexianu, fost profesor universitar român, doctor în Drept, guvernator al Transnistriei în perioada 19 august 1941- februarie 1944, a fost condamnat la moarte de Tribunalul Poporului, care a dispus şi confiscarea averii. El a fost executat în iunie 1946, la Jilava, împreună cu Ion Antonescu, Mihai Antonescu şi Piki Vasiliu.

Becali îşi asumă toate riscurile

Gigi Becali nu a putut fi contactat ieri. Prin contractul de cesiune de drepturi, Becali şi-a asumat însă orice risc. "Eu, Becali George, primesc de la cedent dreptul la măsuri reparatorii constând în restituire în natură sau, după caz, prin echivalent, pentru terenul care a fost preluat în mod abuziv. Cunosc situaţia de drept şi de fapt a dreptului de proprietate asupra terenului şi înţeleg să dobândesc în aceste condiţii terenul, asumându-mi toate riscurile. Totodată declar că am cunoscut faptul că cedentul nu a fost pus în posesia terenului, eu, cesionarul, urmând a face diligenţele necesare pentru intrarea în posesie", se arată în actul încheiat între Alexianu şi Becali.

Cunosc situaţia de drept şi de fapt a dreptului de proprietate asupra terenului şi înţeleg să dobândesc în aceste condiţii terenul, asumându-mi toate riscurile
George Becali

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite