Reabilitare termică pe cont propriu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reabilitare termică pe cont propriu
Reabilitare termică pe cont propriu

Ministerul Dezvoltării Regionale nu a rezolvat niciuna din cererile de reabilitare termică a blocurilor din Alba Iulia. Pentru că nu au primit niciun răspuns de la minister, albaiulienii îşi izolează locuinţele pe cont propriu şi cu cheltuieli mai mici.

Datele Primăriei municipiului Alba Iulia arată că, în momentul de faţă, există 169 de cereri de reabilitare a blocurilor, venite din partea asociaţiilor de proprietari.
Dintre acestea, doar nouă blocuri au documentaţia întocmită complet până la stadiul de studiu de fezabilitate, aceasta fiind transmisă către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, fără să primească vreo rezolvare.

Facturi mai mici şi investiţii meritate

De la debutul programului, în Alba Iulia niciun bloc nu a fost rebilitat în cadrul acestuia, proprietarii alegând să îşi izoleze termic locuinţele pe cont propriu. Costurile de reabilitare diferă mult de la un apartament la altul, în funcţie de anul construcţiei, de materialele utilizate sau de structură.
Pentru un apartament standard de două camere, dintr-un bloc cu 10 etaje, costurile sunt estimate de către reprezentanţii Primăriei în jurul sumei de 10.000 de lei, adică aproape dublu în condiţiile în care imobilul respectiv a fost cuprins în programul naţional de reabilitare termică a clădirilor. În cazul programului, suma s-ar împărţi la trei, proprietarul plătind doar circa 20%, restul cheltuielilor fiind suportate de Consiliul Local şi bugetul de stat.
În mod firesc, reabilitarea termică impune intervenţii diverse, izolaţii interioare şi exterioare, contorizare, vopsele de faţadă, tâmplărie nouă şi multe altele, însă locatarii se conformează bugetului de care dispun. Astfel, cele mai frecvente lucrări pentru care oamenii plătesc sunt cele de izolare exterioară.
La fel au procedat şi locatarii unui bloc cu două scări şi patru etaje de pe strada Nicolae Titulescu din centrul Albei Iulia. 24 de familii au simţit iarna trecută diferenţe la facturi, acestea scăzând cu aproape jumătate. „Lucrările ne-au costat 3.400 de lei de familie. A meritat să facem un efort financiar, pentru că facturile aproape s-au înjumătăţit. Dacă făceam lucrările prin program, ne-ar fi costat 13.500 lei de apartament, sumă din care statul şi primăria ar fi plătit cam 7.000 de lei, restul noi“, a explicat Paraschiva Nicolescu, o pensionară de 81 ani.

De bun augur

„Investiţia a meritat din plin. Acum plătesc facturi cu 30-40% mai puţin. O să îmi recuperez investiţia în aproximativ 5 ani“, a declarat Nicu Ionaşcu, 33 ani, un locatar al unui bloc din centrul municipiului Alba Iulia.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite