Razie la pacient pentru boli închipuite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a adoptat, ieri, un act normativ prin care înăspreşte condiţiile de acordare a concediilor medicale. Noile reglementări dau posibilitatea autorităţilor să verifice dacă persoana care a solicitat concediul medical necesită, într-adevăr, îngrijiri medicale.

„Dăm posibilitatea plătitorului de indemnizaţii ca împreună, dacă este cazul, cu reprezentanţi ai poliţiei, să facă verificarea prezenţei la domiciliul sau la adresa indicată a pacientului. La momentul aprobării certificatului medical, asiguratul va da o declaraţie pe propria răspundere prin care va indica adresa la care va fi găsit şi îşi va asuma această posibilitate de verificare", a declarat Cseke Attila, ministrul Sănătăţii.

Cu alte cuvinte, dacă un angajat îşi ia concediu medical şi nu este internat în spital va fi verificat acasă de către un poliţist şi un reprezentant al Casei de Sănătate sau al angajatorului. Dacă bolnavul nu este acasă când poliţia îi bate la uşă, el nu va mai primi banii aferenţi concediului medical.

Medicii vor fi amendaţi

Ministrul Sănătăţii a mai precizat că prin ordonanţa de urgenţă adoptată, ieri, a fost  majorat şi cuantumul limită al amenzilor care se pot acorda medicilor în cazul în care se constată că nu au fost respectate prevederile legale pentru eliberarea concediilor medicale. Astfel, refuzul nejustificat de plată a indemnizaţiilor, calculul şi plata eronate a acestora se vor sancţiona cu amenzi cuprinse între 2.500 de lei şi 5.000 de lei, dublu faţă de cuantumul prezent.

Mai mult, eliberarea certificatelor de concedii medicale cu nerespectarea prevederilor legale se va sancţiona cu amenzi cuprinse între 5.000 de lei şi 10.000 de lei.

Reprezentanţii caselor de asigurări de sănătate vor avea obligaţia de a verifica modul de eliberare a acestor certificate. Ordonanţa de urgenţă prevede, totodată, că durata cumulată a concediilor medicale acordate de medicul de familie pentru un asigurat nu poate depăşi 30 de zile calendaristice în ultimul an, faţă de 45 de zile cât era până acum.

Ministerul Sănătăţii estimează că aplicarea noilor prevederi va duce la reducerea cu 20% a cheltuielilor prin diminuarea numărului de certificate medicale eliberate şi la economii în valoare de  aproximativ 142.304,6 mii lei în acest an şi peste 189.739, 5 mii lei, anual,  în următorii patru ani la bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări de Sănătate. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite