Razie la Roma printre românii fără acoperiş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reporterul „Adevărul“ a însoţit  o patrulă a poliţiei municipale într-un control nocturn desfăşurat în centrul Capitalei. Autorităţile au intensificat controalele nocturne în Roma pentru a identifica persoanele fără adăpost care dorm pe străzile capitalei italiene.

Forţele de ordine italiene şi-au împărţit zonele de acţiune şi niciun perimetru nu rămâne neidentificat. Obiectivul, împiedicarea formării taberelor ilegale, rămâne însă greu de îndeplinit. Statutul de comunitari şi legislaţia italiană permit românilor fără case să înnopteze chiar şi la porţie Vaticanului.

Pe lângă controalele pe care le fac poliţiştii, persoanele suspecte care dorm pe străzi sunt deseori reclamate şi de locuitorii Romei. Italienii care se tem pentru siguranţa lor şi a bunurilor lor văd o ameninţare în orice baracă apărută peste noapte. Poliţiştii de la Municipiul XVII au deja o hartă a potenţialelor locuri unde acestea ar putea fi plasate şi le vizitează frecvent.

Raziile organizate încep la miezul nopţii şi durează până la identificarea sau reţinerea tuturor persoanelor din zonele semnalate în prealabil. Echipa de şapte poliţişti foloseşte două maşini şi o furgonetă cu care sunt însoţite la secţie persoanele în cauză. Potrivit legislaţiei în vigoare, poliţiştii municipali sunt înarmaţi doar cu lanterne şi ustensile pentru deschis uşile. În iunie însă aceştia vor fi dotaţi cu pistoale de calibru 9 mm, spray paralizant şi baston de cauciuc.

Caută persoane date în urmărire

Atmosfera în maşinile poliţiei este relaxată şi poliţiştii privesc identificarea persoanelor fără adăpost, printre care foarte mulţi români, ca pe o simplă sarcină ce trebuie îndeplinită.

„Îmi pare rău să îi văd pe români în situaţia în care trăiesc, dar nu avem cum să îi ajutăm. Sunt alte servicii sociale care se ocupă de asta”, ne explică comandantul Marco Milani, coordonatorul echipei. Nu de puţine ori, Milani şi echipa lui întâlnesc aceleaşi persoane pe care le-au identificat şi în raziile precedente. Doar românii cu antecedente penale rămân în atenţia poliţiei, restul se întorc pe stradă. 

Printre poliţişti sunt şi cei care consideră operaţiunile ­inutile, având în vedere că românii se întorc nestingheriţi la locul unde au fost reţinuţi. Agenţii îşi doresc legi mai aspre care să schimbe lucrurile. „Roma este un oraş frumos şi mi se rupe sufletul să îl văd în stadiul de degradare din ultimul timp”, mărturiseşte Gianfranco, unul dintre poliţişti.

Dormeau pe acoperişul gării

Românii găsesc locuri de adăpost din ce în ce mai ingenioase. La cea mai recentă razie, cinci români au fost identificaţi în barăci construite pe acoperişul gării Valle Aurelia din apropierea Vaticanului. Printre cablurile de alimentare electrică şi tufişurile apărute între dalele de beton, câţiva români au găsit un loc departe de agitaţia străzii, dar în centrul oraşului.

Alemanno le cere rromilor să-şi denunţe infractorii

„Denunţaţi-vă vecinii infractori dacă vreţi să colaborăm” este sfatul pe care primarul Romei Gianni Alemanno l-a dat recent rromilor din capitală. Prezent joi la conferinţa „Rromii şi siguranţa naţională în Italia”, edilul Romei i-a sfătuit pe cei cincizeci de reprezentanţi ai taberelor de nomazi să denunţe infractorii din mijlocul lor. Alemanno le-a explicat rromilor că este important să intre în legalitate dacă vor să fie acceptaţi de societatea italiană.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite