Războiul petardelor de Revelion

0
Publicat:
Ultima actualizare:

MÂINE: Aradul se pregăteşte de asediul miilor de obiecte pirotehnice

Ca în fiecare an, cu o zi înainte de a se da liber la folosirea petardelor, arădenii încep să-şi facă antrenamente pentru noaptea dintre ani.

Tradiţia spune că pocnitorile pot alunga răutăţile, dar, în ultimii ani, s-a instaurat o tradiţie mai puţin festivă - zeci şi chiar sute de persoane sunt rănite în timp ce manevrează artificii sau obiecte pirotehnice. Noua legislaţie în domeniu încearcă să schimbe acest obicei violent, astfel că anul acesta amatorii de petarde şi artificii vor fi vânaţi de reprezentanţii legii. Singurele obiecte pirotehnice care pot fi folosite fără nicio teamă de dosare penale sunt steluţele, lumânările, jerbele cu scântei şi sateliţii, toate cu masa pirotehnică mai mică de 3 grame şi făcând parte din clasa I, a obiectelor pirotehnice cu masa foarte mică. În pieţele arădene, comercializarea petardelor “la negru” înainte de Crăciun a devenit deja o obişnuinţă, majoritatea comercianţilor fiind de etnie rromă. “În fiecare an, aduc petarde de la Bucureşti pentru că se vând bine. Nu am din alea periculoase, numai steluţe şi cu focuri în formă de brăduleţ”, a declarat Doina Gabor.

Arădenii au plătit deja până la 100 de lei pe diverse petarde şi artificii, dar promit că le vor folosi doar în noaptea de Anul Nou. “Am cumpărat pentru copil, dar şi pentru noi. În tot oraşul, când se apropie ora 24.00, parcă e concurs de petarde şi artificii şi trebuie să participăm toţi”, a spus Marian Crişan. Poliţiştii arădeni au întocmit, până acum, zeci de dosare penale celor care s-au făcut că nu ştiu ce spune legea şi au comercializat obiecte pirotehnice.

Sute de confiscări
De la aceste persoane, care ofereau spre vânzare petarde şi artificii interzise de lege, poliţiştii au confiscat sute de astfel de obiecte. Astfel, Laioş G. a fost prins cu 78 de cutii de artificii şi petarde. De asemenea, Susana G. a fost prinsă în timp ce oferea spre vânzare obiecte  pe bază de amestecuri pirotehnice. Totodată, I. Muscă şi Mihai Darius M., ambii din Arad, au fost acuzaţi de transport şi comercializare ilegale a artificiilor şi petardelor. Valoarea totală a obiectelor pirotehnice confiscate de poliţişti a depăşit 5.000 lei. Cei prinşi s-au ales cu dosare penale.

În noaptea dintre ani parcă e concurs de petarde şi artificii
Marian Crişan, arădean

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite