Războiul dintre mame şi dădace

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Războiul dintre mame  şi dădace
Războiul dintre mame şi dădace

Instalarea sistemelor de supraveghere poate fi soluţia de a şti cum se poartă bona cu copilul atunci când părinţii nu sunt acasă. Cele mai multe persoane care ajung să practice această meserie nu au nicio pregătire de specialitate. Ele sunt pensionare sau femei care şi-au pierdut locul de muncă.

„Vreau să fiu cavaler!”. „Eşti un biet căcănar!”. „Am zis cavaler!”, „Eşti un biet căcănar şi n-ai să ajungi niciodată cavaler”. Dialog şocant între un copil de patru ani şi o bonă de 55 de ani, angajată pentru a avea grijă de co­piii unei familii din Bucureşti. Abuzul a fost dezvăluit de camera de luat vederi instalată în casă de mamă.

„Am intrat la bănuieli după ce am descoperit urme de lovituri pe corpurile copiilor. Am vrut să ştiu ce se întâmplă acasă în lipsa mea şi am descoperit că bona pe care o angajasem pentru a avea grijă de cei mici îi gratula cu apelative ca nesimţiţi, tâmpiţi şi anormali şi îi mai şi cârpea din când în când”, povesteşte mama.

Andrei are patru ani, iar sora lui, Alexia, are doi ani. Copiii se aflau în grija bonei de aproape un an. Ecaterina Spirea a fost angajată fără contract de muncă de mama copiilor, la recomandarea unor cunoscuţi. „Am testat-o timp de o lună. Am venit acasă la diferite ore, am ascultat la uşi, am urmărit-o în parc şi se comporta exemplar cu copiii”, spune mama.  

Bona dă vina pe mamă

La rândul ei, bona declară că a învăţat de la mamă să-i bată pe cei mici şi că, de fapt, toată povestea a fost premeditată. „Nu a mai avut bani să mă plătească şi i-a fost teamă să-mi spună în faţă. Recunosc că nu e bine ce am făcut, dar de la ea am învăţat să-i pedepsesc aşa pe copii. Cu o seară înainte şi ea i-a lovit şi mi-a reproşat mie că cei mici sunt prea răsfăţaţi şi că trebuie să-i pedepsesc”, spune Ecaterina Spirea, bona care a mai îngrijit timp de patru ani fetiţa unei alte familii.

Meserie nereglementată legal

Imediat după vizionarea casetei mama a făcut plângere la Poliţie, dar bona ar putea scăpa nepedepsită pentru că nu era angajată cu acte în regulă. „Nu a existat un contract de prestări servicii între bonă şi familie, drept pentru care nu putem şti care dintre obligaţii nu au fost îndeplinite. Fapta se încadrează la loviri sau alte violenţe, iar ancheta se află în derulare”,
ne-a declarat Christian Ciocan, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei.

Nici Protecţia Copilului nu poate interveni decât prin acordarea de servicii de consiliere psihologică pentru cei mici, întrucât în România nu există un cadru legislativ care să reglementeze me­seria de bonă.

 „Puţine femei care practică meseria de bonă sunt pregătite pentre ea. Cele mai multe şi-au pierdut jobul şi vor prin practicarea acestei meserii să mai câştige un ban în plus. După două săptămâni de cursuri sumare, gata bona! Abia din toamnă sper să avem Legea serviciilor de zi care reglementează meseriile de bonă şi babysitter”, a spus Ileana Savu, şeful Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului.

Agenţiile de babysitting susţin că, deşi bonele sunt testate psihologic, nu există nicio garanţie că persoanele angajate nu vor avea scăpări. 

„La prima vedere, o persoană poate părea profesionistă dar, după un timp, îşi dă în vileag caracterul. Nici noi nu avem siguranţa că personalul este potrivit, de aceea chiar le recomandăm mămicilor montarea de camere video”, recunoaşte reprezentanta firmei de babysitting Family Help. La fel, Christian Ciocan, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, recomandă mamelor să apeleze la grădiniţe sau creşe, unde personalul de îngrijire a copiilor este unul calificat.

Vedete cu bonă-problemă

Bonele sunt o problemă şi pentru casele mai mari. Monica Columbeanu şi-a concediat bona pe motiv că se uita toată ziua la telenovele, şi nu pe programul pentru copii Baby TV. O altă problemă a fost faptul că bona nu comunica suficient cu micuţa Irina şi nu-i punea CD-uri cu muzică pentru copii. Ulterior, bona a plecat „să-şi continue cariera” în Italia, iar Monica a ales-o pe mama ei să aibă grijă de copil. 

Psihologul Mirela Zivari afirmă că ea însăşi a avut o problemă cu o bonă din cauza căreia copilul a suferit arsuri de gradul trei şi patru pe 20% din suprafaţa corpului.  „A lăsat tigaia cu ulei încins pe aragaz şi a plecat lăsând copilul nesupravegheat”, explică Zivari.

În opinia ei, supravegherea video este cea mai bună soluţie de a şti cum se poartă bona cu cel mic. Totodată, programul trebuie să fie mai scurt pentru îngrijitoare. Acest lucru ar ajuta-o să fie mai atentă cu copilul.  „Omul oboseşte după o perioadă. Nu este uşor să lucrezi cu copii şi sunt persoane, chiar şi părinţi care, după o anumită vreme petrecută cu cei mici, clachează şi devin violenţi” explică Zivari.

O soluţie recomandată de psiholog mămicilor este alcătuirea de mici creşe particulare la câte una dintre familii acasă. „În felul acesta, scurtează şi programul bonei şi nici nu apelează la creşe sau grădiniţe particulare care sunt destul de scumpe”, mai spune psihologul.

700 de lei costă instalarea unui sistem de urmărire video

image

Bona filmată agresând copiii  Foto: captură realitatea TV



Noua tehnologie le vine în ajutor părinţilor care vor să stea cu ochii pe bonă. Există camere video ascunse în jucării sau obiecte de mobilier.

Camerele ascunse în jucării înregistrează cam trei-patru ore şi costă în jur de 700 de lei. La acelaşi preţ puteţi instala camere care arată ca un senzor de alarmă şi care, cuplat la un calculator, poate transmite live imagini din casă.

„Părinţii pot urmări de la serviciu, pe internet, ce se întâmplă la ei în casă”, explică Claudiu Blaga, importator de astfel de aparatură.

Cât costă o bonă

800 de lei pe lună la program de opt ore pe zi.
1.000- 1.200 de lei pe lună la program de zece ore pe zi.
1.500 de lei bonele cu experienţă în domeniu.
50 de lei pe zi angajarea unei bone într-o zi obişnuită.
100 de lei pe zi angajarea unei bone în weekend.

Cum alegi o doică

Vârsta peste 40 de ani.
Experienţă în creşterea copiilor.
Pregătire psihologică.
De preferinţă fostă învăţătoare sau educatoare.
Interviu despre mentalităţi, şi nu despre cultura generală.

„Teodora a făcut depresie după plecarea bonei“

image

Teodora (stânga) ţine foarte mult la bona ei, tanti Vali 



Gabriela, mama unei fetiţe de opt ani, povesteşte că a căutat mult o bonă potrivită pentru copilul ei. „Fetiţa era mică, eu trebuia să merg la serviciu şi pe bunici nu puteam conta ca să stea cu Teodora”, spune mama. „Am angajat-o pe tanti Vali atunci când fetiţa noastră avea numai trei ani. Ne-a fost foarte greu să o găsim. Am apelat la cunoştinţe, am încercat prin recomandări, întrucât ne era foarte frică să aducem o străină în casă şi să o lăsăm pe fetiţă câte 8-10 ore cu ea”, adaugă mama.

Nu şi-au dat seama cât de mult s-a ataşat fetiţa de doica ei. „Pentru noi, problemele au început să apară după patru ani, atunci când tanti Vali a plecat la altă familie, pe un salariu mai mare. „Copilul a făcut depresie. Era tăcută şi plângea din orice. O cerea mereu pe tanti Vali. Am încercat să-i aducem o altă bonă, dar Teodora nici nu a vrut să audă. Se comporta foarte urât, refuza să o accepte.“ 

Părinţii au încercat tot felul de reţete, nimic n-a mers. „Acum, lucrurile s-au schimbat. Doamna Vali a revenit la noi, iar Teodora este foarte fericită. Se plimbă în fiecare zi, se joacă, fac teme împreună. Pot spune că ni s-a reîntregit familia“, spune mama.

Psihologul Cătălina Hetel afirmă că părinţii greşesc dacă-i lasă pe cei mici să se ataşeze foarte tare de doică. „Este normal ca cel mic să ţină la bonă, dar aceasta nu trebuie să substituie prezenţa părintelui. Chiar dacă stă foarte mult la serviciu, la întoarcerea acasă, părintele trebuie să petreacă un timp cu cel mic, pentru a-i arăta că este iubit şi dorit”, a explicat specialistul.

Psihologul îi sfătuieşte pe părinţi ca la interviul de angajare să discute cu bona mai ales despre viaţa ei, mentalităţi, iar în plan secund să pună acent pe cultura generală a îngrijitoarei. „Dacă bona este de părere că educaţia se face prin agresivitate, în mod clar este o problemă. Sunt importante elementele despre viaţa bonei, cum şi-a crescut copiii, ce au ajuns ei ulterior. Sunt indicii despre modul în care se va comporta ea cu copilul”, a spus Cătălina Hetel.

Dacă aveţi cunoştinţă de cazuri similare, postaţi informaţiile la rubrica de comentarii.

Get the Flash Player to see this player.

url=/editor_files/Flash/bona.flv width=400 height=300 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=left dispPlaylist=none playlistThumbs=false

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite