Război psihologic pentru şoferii asasini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un ordin emis anul trecut de ministrul Transporturilor a fost modificat pe ascuns de subordonaţi şi publicat în „Monitorul Oficial“. Explicaţia: eroare de dactilografiere.

Oamenii din Transporturi şi-au „lucrat” ministrul pentru ca şcolile de şoferi să poată obţine în continuare bani din emiterea pe bandă rulantă de avize psihologice.

Psihologii neangrenaţi în circuitul şcolilor de şoferi l-au convins anul trecut pe ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, să stopeze fenomenul emiterii de adeverinţe psihologice fără testări.

Este vorba de acele adeverinţe care se plătesc instructorilor auto pentru obţinerea lor fără a fi nevoit să mai treci pe la psiholog. În acest sens, s-a convenit ca, prin Ordin de ministru, testările psihologice auto să nu mai fie făcute la şcolile de şoferi şi cabinete medicale, ci doar în cabinetele psihologice individuale.

Ministrul, „lucrat“ din interior

Actul prin care se încerca stoparea accesului celor cu probleme psihice în traficul rutier era Ordinul nr. 922 din 2007. Numai că, în drumul său spre „Monitorul Oficial“, actul a fost modificat de subalternii ministrului Ludovic Orban, fără ştirea acestuia.

În loc de “examinarea psihologică de către unităţile psihologice agreate”, aşa cum aprobase Ludovic Orban, documentul menţiona “examinarea psihologică de către unităţile medicale agreate”. Aşadar, “unităţi medicale”, ca şi înainte,  în loc de “unităţi psihologice”, cum se menţionase în Ordinul semnat de ministru.

Cu alte cuvinte, se anula exclusivitatea acordată cabinetelor psihologice individuale în testarea auto. După ce Colegiul Psihologilor din România (CRP) a sesizat ministrul, instituţia condusă de Ludovic Orban  a pretins că era vorba de o greşeală de dactilografiere şi a promis remedierea.

Peste două luni, în decembrie 2007, în „Monitorul Oficial“ a fost publicată rectificarea Ordinului 922. Intervenţia a mărit şi mai mult ambiguitatea. În loc de formula “unităţi psihologice agreate” (obţinută de psihologi la negocierile cu ministrul) şi cea de “unităţi medicale agreate” (strecurată de subordonaţii lui Orban), rectificarea spune simplu: “unităţile agreate”. Drept pentru care Ministerul Transporturilor a continuat să autorizeze şcolile de şoferi pentru testări psihologice.
Orban exclude fapta cu premeditare

Ministrul Ludovic Orban exclude posibilitatea ca modificarea să fi fost făcută intenţionat de oamenii săi, pentru a favoriza şcolile de şoferi. “Exclud existenţa unor astfel de interese! De altfel, piaţa testărilor psihologice este prea redusă pentru a justifica asemenea lucruri”, crede ministrul Ludovic Orban. Anul trecut au fost eliberate circa 330.000 de permise auto, iar anul acesta se estimează un număr similar. Ceea ce înseamnă circa 3,2 milioane de euro pe an plătiţi de români pentru teste.

Psihologii susţin că interesul şcolilor de şoferi este să ofere “servicii complete”, care cresc preţul şi şpaga. De exemplu, dacă psihologul declară un candidat ca fiind inapt din punct de vedere psihologic, şcoala de şoferi pierde un client, adică 1.000 de lei, cât înseamnă cursurile şi dosarul. Valoarea afacerii  pe care şi-o dispută şcolile de şoferi se ridică, aşadar, la peste 90 de milioane de euro anual.

Între „laboratoare” şi „piaţă”

Unul dintre psihologii care au participat la negocierile cu ministerul susţine că subordonaţii lui Orban au încercat permanent să apere interesele şcolilor de şoferi: “Unul dintre oamenii lui ne-a cerut să acceptăm supravieţuirea acestor «laboratoare de psihologie» de la şcolile de şoferi, că oamenii au investit în aparatură ş.a.m.d.”, declară sub anonimat psihologul negociator. 

Reprezentanţii şcolilor de şoferi sunt de altă părere. Mircea Grigore, directorul general al şcolii de şoferi  Autogeneral SA, susţine că “o asociaţie profesională nu poate dicta regulile de pe piaţă! Nu ştiu cum l-au păcălit pe Ludovic  Orban!”, spune el.

Cum ajung psihopaţii în trafic

Viorel Recoşeanu, şeful Direcţiei Rutiere din IGP, crede că testele psihologice au ajuns o simplă “formalitate”. “Din acest motiv, în trafic sunt foarte mulţi conducători auto cu deviaţii grave de atitudine şi comportament - şoferi care se iau la bătaie ori, mai grav, se împuşcă”, spune Recoşeanu.

În acelaşi sens, Colegiul Psihologilor susţine că superficiali sunt numai psihologii de la şcolile de şoferi, iar dovada ar fi faptul că aceştia nu ar fi “picat” niciun client. “Mai mult, am avut cazuri când candidaţi declaraţi inapt de mine au obţinut punctaje foarte bune la şcolile de şoferi. Mă îndoiesc să le fi dat cu adevărat”, spune un psiholog din Timişoara care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

Principalele cauze ale accidentelor grave, potrivit Poliţiei Rutiere, sunt viteza excesivă, neadaptarea vitezei la condiţiile de trafic şi neacordarea de prioritate.

Psihologul Elena Pleşca a schiţat profilul celor care comit astfel de greşeli la volan. În cazul  vitezomanilor, “este vorba de persoane cu un temperament preponderent coleric şi teribiliste”, spune Pleşca.

Cei care nu-şi adaptează viteza la condiţiile de trafic sunt persoane impulsive, iar cei care nu acordă prioritate prezintă tendinţe psiho-patologice paranoice. “Consideră că numai ei sunt importanţi şi îşi supraestimează propria persoană”, spune psihologul. (Valeria Cupă)

image

Sunt foarte mulţi şoferi cu deviaţii grave de comportament - şoferi care se iau la bătaie ori, mai grav, se împuşcă

image


Viorel Recoşeanu, şeful Direcţiei Rutiere din IGP

image

Exclud existenţa unor astfel de interese! De altfel, piaţa testărilor psihologice este prea redusă pentru a justifica asemenea lucruri

image


Ludovic Orban, ministrul Transporturilor

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite