Război fratricid pentru gazul indian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Neînţelegerile dintre fraţii miliardari Anil şi Mukesh Ambani afectează politica guvernului. Indienii asistă ca într-un film bollywoodian la saga fraţilor Ambani, cei mai bogaţi oameni din ţară, care se luptă în justiţie.

După ce tatăl lor, Dhirubhai Ambani, a murit în 2002, fără a lăsa vreun testament, Mukesh, în vârstă de 52 de ani şi Anil, cu doi ani mai mic, nu s-au înţeles şi şi-au împărţit conglomeratul Reliance Industries.

Primul a preluat crema, adică afacerile din petrochimie, iar cel de-al doilea - firmele de telecomunicaţii, energie şi finanţe. Dar disputele dintre cei doi fraţi nu au încetat, ba chiar au crescut în intensitate.

Citiţi şi:


Războiul dintre Mukesh şi Anil Ambani a ajuns în aceste zile la Curtea Supremă. Cei doi şi-au mandatat cei mai buni avocaţi pentru a pleda în faţa judecătorilor pentru o afacere de aprovizionare cu gaz ce opune Reliance Industries(RIL), cea mai mare firmă privată indiană din sectorul energetic, condusă de Mukesh, companiei Reliance Natural Resources (RNR), gestionată de Anil.

În 2005, RIL s-a angajat să vândă RNR cel puţin o treime din producţia de gaz extras din câmpul de la Krishna Godavari. Hidrocarburile acestui zacamânt, cel mai valoros din India, ar putea dubla producţia naţională de gaz natural. Dar preţul convenit la momentul încheierii acordului era inferior celui pe care îl cere acum Mukesh, care refuză să-şi onoreze contractul, iar guvernul indian îi dă dreptate.

Disputa depăşeşte cadrul familial, deoarece energia joacă un rol crucial în această ţară unde numărul populaţiei este în creştere, atingând, astăzi, 1,2 miliarde de locuitori, din care 450 de milioane supravieţuiesc cu mai puţin de 1,25 de dolari pe zi.

O miză de 11,5 miliarde de dolari

Analiştii susţin că afacerea Ambani, pe fondul recesiunii mondiale, descurajează investiţiile în petrol şi gaze în India. În iunie, Înalta Curte din Mumbai a validat acordul din 2005, dar Mukesh Ambani şi Ministerul Petrolului au sesizat Curtea Supremă. Dacă RIL câştigă şi obţine permisiunea să crească preţul gazului extras de la Krishna Godavari, Mukesh speră să câştige cel puţin 11,5 miliarde de dolari.

Dacă Anil câştigă, RIL ar putea pierde 5,4 miliarde de dolari. Reliance Natural Resource l-a acuzat pe V.K. Sibal, un înalt oficial guvernamental din sectorul energetic, că ar fi primit mită pentru a ţine partea RIL. Guvernul încearcă să ţină un echilibru fragil pentru a menţine controlul asupra resurselor naturale, ce reprezintă un bun naţional, fără a fi acuzat că se amestecă în contractele private. Sectorul gazului natural, de la exploatare la distribuţie, este dominat, în India, de către stat şi de către fraţii Ambani.

De la începutul procesului, acţiunile Reliance Industries au căzut la Bursa din Mumbai cu 0,82 la sută, iar cele ale Reliance Natural Resource au crescut cu 2,53 la sută. Anil s-a dus, săptămîna trecută, în pelerinaj la două sanctuare hinduse din Himalaya pentru a căuta „ajutorul divin“. Cu toate că ambii fraţi trăiesc o adevărată dramă familială, ei locuiesc încă în acelaşi somptuos bloc turn, Sea Wind, din Mumbai. Familiile lor ocupă, ce-i drept, etaje diferite.

Dramă în stil Bollywood

Cearta dintre fraţii Ambani va inspira, cu siguranţă, scenariştii de la Bollywood să continue  filmul „Guru“, inspirat din viaţa tatălui lor, Dhirubhai. Acesta a început prin a lucra la o benzinărie şi a sfârşit conducând cea mai mare companie din India. Până nu demult, Mukesh era privit drept fratele consecvent şi muncitor, care a construit cea mai mare rafinărie din lume, la Jamnagar.

La împărţirea imperiului Reliance, partea primită avea o valoare de trei ori mai mare decât cea a companiilor încredinţate lui Anil. Aşa era corect, pentru că el era recunoscut drept liderul, spun susţinătorii lui Mukesh, care-l caracterizau pe Anil drept un playboy.

Când Anil nu a reuşit să câştige contractul pentru a construi un nou aeroport internaţional la New Delhi, criticii au dat vina pe stilul lui de viaţă. Din 2006, aaverea lui Anil a crescut apropiindu-se de cea deţinută de Mukesh. Dacă fuziunea dintre Reliance Communications şi MTN s-ar fi realizat, Anil l-ar fi întrecut pe fratele său mai mare, Mukesh.

Cel mai bogat din Asia

Mukesh Ambani, cunoscut drept cel mai bogat om din Asia cu o avere estimată în 2009 la 19,5 miliarde de dolari, a decis, pe fondul recesiunii mondiale, să-şi reducă salariul de la 6,4 milioane de euro pe an la 2,1 milioane de euro pe an, scrie cotidianul „Hindustan Times“.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite