Răvăşitul oilor a umplut Branul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Răvăşitul oilor  a umplut Branul
Răvăşitul oilor a umplut Branul

Sute de turişti s-au adunat ieri pe platoul „Inima Reginei“ din Bran la „Festivalul brânzei şi pastramei“ şi la „Răvăşitul oilor“. Turiştii s-au înghesuit mai ales la bulzul cu brânză de burduf şi la pastrama de oaie, care au fost „asezonate“ cu must proaspăt.

În popor, răvăşitul oilor simbolizează sfârşitul anului pastoral. Şi cum la Bran, acest moment este sărbătorit de zeci de ani, peste 60 de producători, membrii ai Asociaţiei Crescătorilor de Animale din zona Bran, s-au adunat aici timp de trei zile. Odată cu ei, staţiunea turistică braşoveană s-a umplut de turişti care nu au scos din buzunar mai mult de 80 de lei pentru o noapte într-o cameră dublă la o pensiune de două margarete.

Printre produsele proaspete din lapte, precum telemeaua de oaie, urda dulce, caşcavalul afumat, brânză de burduf sau burduful în coajă de brad, la Bran se găsesc şi delicioase preparate din carne.

Cea mai căutată este pastrama de oaie. Florin Puchianu (41 de ani), ne-a dezvăluit secretele producerii acesteia şi ne-a mărturisit că a moştenit de la părinţi dragostea pentru produsele tradiţionale. „După ce tăiem oaia, o dezosăm şi mai apoi o punem la baiţ. Asta înseamnă că o punem într-un vas cu usturoi, piper, sare, cimbru, boia dulce sau iute şi o lăsăm o săptămână sau două până când prinde o culoare maronie. Apoi o ţinem în vânt ca să se usuce, după care se pune la teasc, adică se întinde“, ne-a dezvăluit producătorul. Pofticioşii trebuie să plătească 10 lei pentru o porţie de pastramă de 100 de grame.

Turiştii sunt încântaţi de produse

Unii dintre turişti au venit de peste hotare pentru a gusta din produsele tradiţionale româneşti. „Am venit pentru a doua oră la acest festival şi îmi place foarte mult aici. Mâncarea este delicioasă şi atmosfera de asemenea“, susţine Sonia Mendosa, din Paraguay.

Pentru ca atmosfera să fie una deosebită, ansamblurile „Doruri Muscelene“ şi „Cununa Carpaţilor“ vor cânta astăzi şi mâine, iar duminică seara, vor urca pe scenă Ionela Prodan, Gheorghe Turda şi Ionuţ Dolănescu.

Reţetă de ceaun mocănesc

Printre preparatele delicioase care se găsesc la Bran se numără şi ceaunul mocănesc. O porţie de 300 de grame dintr-un astfel de preparat costă 10 lei. Unul dintre producătorii prezenţi la Festivalul brânzei şi pastramei ne-a dezvăluit cum se prepară delicioasa mâncare. Prima dată se pune uleiul, apoi carnea de vită, cea de oaie şi la sfârşit porcul. Atunci când aproape este gata, pe deasupra se pun legume şi mai ales usturoi. Totul se pune într-o chiflă de pâine.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite