Rateu de 30 de milioane euro la deponeu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul deponeului ecologic nu mai primeşte banii garantaţi printr-un memorandum. Consiliul Judeţean Timiş cere anul viitor bani europeni pentru lucrările la deponeu dintr-un alt program.

Proiectul pentru depozitarea gunoiului la standarde impuse de Uniunea Europeană nu mai primeşte finanţarea garantată până acum, de 30 de milioane de euro.

„Perioada pentru memorandum s-a încheiat, la fel şi  finanţarea. Trebuie să intrăm pe un program al Ministerului Mediului. Am reuşit să ducem deponeul ecologic pe o finanţare a Programului Operaţional Sectorial (POS), din bani europeni. La începutul anului viitor depunem cererea de finanţare”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Constantin Ostaficiuc.

Discuţiile despre deponeul ecologic au început încă de acum zece ani. De atunci, autorităţile locale au ratat o finanţare de 37 de milioane de euro, fonduri ISPA nerambursabile, apoi alte 30 de milioane de euro garantate prin memorandum de Ministerul Mediului, iar acum a apărut în discuţie o a treia posibilitate de finanţare.

„Estimările noastre arată că, pentru deponeu, am avea nevoie de vreo 42 de milioane de euro, din care am putea obţine pe POS vreo 35 de milioane, iar diferenţa o vom acoperi din cofinanţări. Sperăm ca la licitaţie să ajungem la doar 25 de milioane de euro şi atunci nu va mai fi nevoie de cofinanţare”, a spus Ostaficiuc.

Vinovaţii trebuie să plătească

Viceprimarul Timişoarei, Sorin Grindeanu, a spus că problema deponeului ecologic a fost tratată superficial până acum. „Vinovaţii trebuie să plătească, titularul de proiect care e Consiliul Judeţean, dar şi consiliile locale partenere care au o parte din vină. Corespondez cu Ministerul Mediului şi am cerut o amânare a termenului limită pentru închiderea gropii de gunoi de la Parţa.

Din incompetenţa unora, populaţia nu trebuie privată de un loc pentru depozitarea gunoiului”, a subliniat Grindeanu. Primăria Timişoara încearcă să obţină o amânare pentru închiderea gropii de gunoi de la Parţa, de la Ministerul Mediului. Dacă bomba ecologică va fi închisă de la 1 ianuarie există riscul ca serviciul de salubrizare să fie blocat pentru că, în prezent, autorităţile nu au nicio alternativă pentru depozitarea deşeurilor în condiţii care să respecte normele europene.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite