Rata şomajului în judeţ, printre primele din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rata şomajului în judeţ, printre primele din ţară
Rata şomajului în judeţ, printre primele din ţară

45 de locuri de muncă sunt oferite în această lună celor 13.083 de şomeri

Rata şomajului la nivelul judeţului Mehedinţi este în continuă creştere, în iunie înregistrându-se o creştere de 0,33la sută faţă de luna mai, conform datelor furnizate de Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM). În evidenţele instituţiei se află 13.083 de şomeri, dintre care 5.848 sunt femei.
Cauza principală a acestei situaţii, conform reprezentanţilor AJOFM, este volumul foarte ridicat de decizii de disponibilizări care s-au făcut în ultima perioadă.

Există mulţi şomeri din mediul rural

Agenţiile din Orşova, Vânju-Mare, Baia de Aramă, Cujmir, Strehaia şi Drobeta Turnu Severin au anunţat existenţa a 3.545 de şomeri indemnizaţi, alţi 9.588 fiind neindemnizaţi. 3.370 din totalul şomerilor locuiesc în mediul urban, iar 9.713 în mediul rural. „Situaţia nu este deloc bună pentru luna ce tocmai s-a încheiat, rata şomajului fiind în creştere. Pentru şomerii care sunt domiciliaţi în mediul rural este aproape imposibil să-şi găsească o slujbă“, susţine purtătorul de cuvânt al AJOFM Mehedinţi, Sorin Marinescu.

O şansă pentru şomeri-recalificarea

Şomerii mehedinţeni pot alege unul dintre cele 45 de locuri de muncă vacante pe care Agenţia li le pune la dispoziţie. Astăzi de dimineaţă ei puteau opta pentru un loc de brutar, coafeză, confecţioner îmbrăcăminte, contabil, drujbist, gestionar, psiholog, şofer şi tâmplar.
Cei care nu au o calificare pentru astfel de meserii se pot înscrie la unul din cursurile de recalificare profesională. Şi aici ei pot alege dintre administrator de pensiune turistică, barman, bucătar, cofetar, vânzător, confecţioner textile, dulgher, tâmplar-parchetar, fierar-betonist, ospătar, patiser, zidar-pietrar-tencuitor, zugrav-vopsitor. „Locuri de muncă şi posibilităţi ar fi şi pentru noi, şomerii. Oamenii se sperie, însă, când văd că sunt meserii la care ei nu sunt calificaţi, şi mulţi renunţă. Mie mi se pare ceva foarte bun faptul că putem face cursuri de recalificare. Înveţi ceva nou şi poate aşa te angajează cineva“, ne-a spus Marian.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite