Rasol de văcuţă sau mâncare de cartofi?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Meniul de la Spitalul CFR este un festin faţă de cel de la Nr. 1

În ultimele zile, meniurile celor 120 de persoane internate la Spitalul CFR au cuprins preparate din carne, brânză, ouă, în funcţie de regim. Pacienţii au mâncat astăzi, la ora 12.00, pe săturate ciorbă ţărănească, varză cu carne şi prăjitură de biscuiţi cu cremă. „Servim ochi în cuib de cartofi, un fel de piure întins pe o tavă unsă cu unt, iar la mijloc punem un ou. Mai avem paste cu brânză, budinci de legume cu sos alb, sote-uri, ghiveci, supe de găluşte, de crutoane, cu fidea, perişoare”, ne-a spus Geta Marinică, asistent dietetician la CFR.

Bolnavii se declară mulţumiţi. „La micul dejun am avut ceai cu pâine şi pate, la 10.00, supliment de rasol, iar la prânz ciorbă cu carne, varză călită cu rasol de vită, şi fructe. La 16.00 bem întotdeauna o cană cu lapte. Mi-am cumpărat foarte rar fructe, de poftă”, ne-a spus Ioana Stanu, bolnavă de diabet.

Cămara este plină
Conducerea unităţii medicale a spus că săptămâna trecută au fost încheiate contractele cu furnizorii de alimente, în vederea aprovizionării pentru 2009. Dr. Bebe Martin, managerul instituţiei, a declarat că s-au achiziţionat sute de kilograme de pulpă de vacă, pastă de tomate, produse lactate la preţuri de producător. În schimb, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Nr. 1 (SJU), bolnavii spun că ar muri de foame dacă nu ar exista magazinele din apropiere.

„Ne ies pe gât atâţia cartofi“
Un bolnav care a refuzat să-şi dezvăluie identitatea ne-a spus că se află, de o săptămână, spitalizat la Chirurgie Plastică. Spune că s-a aşezat o singură dată la cantină şi a rămas şocat când a primit trei felii de pâine, fără gem sau margarină, şi o cană de ceai: „Nu-ţi dădeai seama dacă era apă chioară sau ceai de zahăr ars. Mori de foame dacă nu îţi cumperi de mâncare. Se dă ciorbă de cartofi, felul întâi, mâncare de cartofi, felul doi. Ne ies pe gât atâţia cartofi! La desert nici nu visăm“, ne-a spus revoltat. „Avem noroc cu covrigii şi fast-food-urile din apropiere. Te faci numai os şi piele, cu mâncarea din spital. Am mai fost internat o dată, era la fel. Nu mă ating de mâncarea lor”, a completat Marin Voicu, internat la Urologie, la Spitalul de Urgenţă.

„Potrivit Legii, trebuie alocaţi 6 lei pe zi pentru mâncare fiecărui pacient. Se întâmplă să depăşim această sumă însă, de multe ori, cheltuim şi mai puţin. Este o perioadă mai dicifilă. Unui bolnav trebuie să-i asigurăm în primul rând investigaţii cu aparatură de calitate, medicamente şi abia apoi ne gândim la mâncare. Bugetul nu ne permite întotdeauna să acordăm pacienţilor cea mai bună hrană“, ne-a spus dr. Bogdan Fănuţă, director medical la Spitalul Nr. 1.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite