Răscoala spitalelor-motel a ajuns în Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile locale vâlcene au venit ieri la Ministerul Sănătăţii pentru a susţine păstrarea spitalelor mici şi cu medici insuficienţi. Reprezentanţii ministerului au recunoscut că instituţiile sanitare nu pot fi reorganizate decât de consiliile locale şi judeţene.

Autorităţile locale apelează la toate pârghiile pentru a împiedica desfiinţarea sau comasarea spitalelor din judeţele lor. Ieri, o delegaţie a Consiliului Judeţean Vâlcea a venit la Ministerul Sănătăţii (MS) pentru a aduce argumente în favoarea păstrării a două dintre instituţiile sanitare propuse pentru desfiinţare - din Brezoi şi din Bălceşti - care ar urma să fie transformate în azil pentru bătrâni.

Bălceştii lui Tudor Vladimirescu

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Vâlcea, Ion Cîlea, le-a explicat reprezentanţilor ministerului că spitalul din Brezoi derulează un proiect european de 8 milioane de euro şi că ar putea pierde banii dacă i se schimbă destinaţia. Cât priveşte celălalt spital, din Bălceşti, el n-ar trebui transformat în cămin de bătrâni pentru că, a declarat Ion Cîlea, „are o linie de gardă, n-a înregistrat niciodată pierderi, deserveşte 12 localităţi, e la o distanţă de 100 de kilometri până la Spitalul Judeţean şi ambulanţele sunt zero".

Preşedintele CJ Vâlcea a venit şi cu nişte indicatori de mortalitate infantilă (25%) şi de morbiditate mari, care, în opinia sa, ar justifica păstrarea spitalului din Bălceşti. Şi primarul din Bălceşti a insistat pentru păstrarea spitalului, unul dintre argumentele sale fiind acela că importanţa oraşului de 5.500 de locuitori este dată şi de legăturile sale cu istoria din vremea răzmeriţei lui Tudor Vladimirescu.

Un pediatru, doi ginecologi

În replică, secretarul de stat Cristian Irimie i-a spus preşedintelui CJ că indicatorii mari de mortalitate indică o problemă a spitalului: „Din datele exprimate de dumneavoastră am mari dubii că această unitate funcţionează corespunzător. Aveţi o mortalitate infantilă foarte mare, câţi pediatri aveţi?". I s-a răspuns că doar unul şi că sunt doi ginecologi.

„Şi dacă vine o femeie să nască, o vede pediatrul sau internistul?", a întrebat iarăşi secretarul de stat Irimie. „Nu avem nevoie în România de spitale - gazdă, ci care să rezolve pacienţii. Să-i găzduiţi trei - patru zile, după care să-i transferaţi la Vâlcea sau la Bucureşti nu e o soluţie. Mai puţin ne interesează ca spitalele să aibă infirmiere, asistente şi muncitori în curte, vrem ca ele să funcţioneze", a continuat Cristian Irimie. El le-a cerut autorităţilor vâlcene să se mai gândească la propunere şi le-a precizat că MS nu va închide şi nici reprofila niciun spital fără acceptul autorităţilor locale.

La Iaşi, comasarea a ajuns în instanţă

Sindicaliştii de la Spitalul de Urgenţe „Sf. Ioan" şi Institutul de Gastroenterologie şi Hepatologie din Iaşi au contestat în instanţă subordonarea celor două unităţi medicale la Spitalul „Sf. Spiridon". În plângerea adresată instanţei, reprezentanţii sindicatelor au susţinut că prin comasare nu s-ar rezolva problema plimbării pacienţilor, iar Unitatea de Primire de Urgenţe ar fi blocată în cazul unei calamităţi.

„La baza elaborării actului normativ nu există considerente de ordin practic sau concret, nu s-au efectuat studii de fezabilitate, nu s-a analizat impactul comasării  asupra actului medical din institut", susţin sindicaliştii ieşeni.

"N-avem nevoie în România de spitale- gazdă, ci care să rezolve pacienţii."
Cristian Irimie
secretar de stat
în Ministerul Sănătăţii


Câte spitale dispar

182 de spitale din cele 435 câte sunt acum sunt propuse pentru reorganizare de Ministerul Sănătăţii. 111 urmează să fie comasate, iar 71 se vor transforma în cămine de bătrâni, cu finanţare de la Ministerul Muncii. Azilurile ar putea adăposti între 2.500 şi 4.800 de vârstnici.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite