Raportul Tismăneanu stârneşte scandalul politic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PRM sabotează cu tirbuşonul prezentarea documentului în parlament

şi îi vor striga, lui Băsescu, "hoţule" şi "beţivule", acoperind astfel discursul şefului statului. şi PSD a respins acuzaţiile din raportul Tismăneanu, prin care doi senatori ai principalului partid de opoziţie - Ion Iliescu şi Adrian Păunescu - sunt acuzaţi că au sprijinit comunismul. Fostul preşedinte Emil Constantinescu este unul dintre cei care au salutat concluziile raportului Tismăneanu, dar a sugerat că Băsescu este el însuşi un continuator al "spiritului comunismului".
C.V. Tudor: "Este monstruos"
"Îl întreb pe Traian Băsescu, dar pun aceeaşi întrebare şi generalilor Sergiu Medar şi Constantin Degeratu pe care îl ştiu patriot: poate să dea Preşedinţia României girul său moral unei asemenea monstruozităţi?", a întrebat, retoric, liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, vorbind despre raportul Tismăneanu. El l-a mai avertizat pe preşedintele Traian Băsescu că i-a pregătit "un spectacol de sunet şi lumini" în parlament, arătând că şeful statului nu-şi va putea face auzită vocea de fluierăturile şi huiduielile celor din sală. "Din hoţule, banditule, beţivule nu-l scoatem", a atenţionat C.V. Tudor, precizând că parlamentarii PRM au pregătit un întreg arsenal de fluiere şi sirene.
Iliescu: "Nu am fost un stâlp al comunismului"
Fostul preşedinte Ion Iliescu a susţinut că incriminarea sa în raportul Tismăneanu "are vădite conotaţii politice, legate de prezentul imediat" şi a respins acuzaţia potrivit căreia ar fi fost "un stâlp al comunismului". "Nu eu am instaurat comunismul în România, nu eu am inventat închisorile şi lagărele de muncă, nu eu am înfiinţat Securitatea. Mai mult, numele meu nu poate fi asociat, în niciun fel, cu abuzurile regimului totalitar", a arătat Iliescu într-un comunicat de presă. El a apreciat că Vladimir Tismăneanu şi-a redactat raportul "vindicativ" privind condamnarea comunismului într-o "manieră manipulatoare". Potrivit lui Iliescu, Tismăneanu nu avea "căderea morală" să îşi asume sarcina de a se ocupa de crimele regimului comunist.
Constantinescu: "Am putea asista la demascări literare"
Fostul preşedinte Emil Constantinescu a declarat că, la 20 iunie 1997, a încercat să facă acelaşi lucru pe care actualul şef al statului, Traian Băsescu, îl pregăteşte pe baza raportului Tismăneanu - condamnarea comunismului. "Atunci am vorbit în numele statului român şi am cerut parlamentului să constituie o comisie de studiu, dar n-a făcut-o", a spus Constantinescu, apreciind că înfiinţarea Comisiei Tismăneanu este un fapt pozitiv. Fostul şef al statului consideră că nu trebuie perpetuat "spiritul comunismului" care se manifestă prin "cultul personalităţii conducătorului", fie că se numeşte preşedinte-jucător sau lider charismatic al opoziţiei. "Dacă liderii de opinie nu vor înţelege sau se vor face că nu înţeleg acest lucru, vom asista la demascările literare ale perioadei Gheorghiu-Dej, făcute la ordinul lui Ceauşescu", a mai spus fostul preşedinte.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite