Raportul Tismăneanu le-a adus terenuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Raportul Comisiei Tismăneanu, de condamnare a comunismului, a fost argumentul pe baza căruia s-au câştigat două procese pentru restituirea proprietăţii. La sfârşitul săptămânii trecute,

Raportul Comisiei Tismăneanu, de condamnare a comunismului, a fost argumentul pe baza căruia s-au câştigat două procese pentru restituirea proprietăţii.

La sfârşitul săptămânii trecute, Judecătoria din Sighet a dat câştig de cauză avocaţilor Dana Ivaşcu Oniţa şi Cătălin Bichescu, după ce au invocat declaraţia de condamnare a comunismului. Procesele aveau ca obiect dobândirea proprietăţilor de către doi locuitori din Ocna Şugatag, prin uzucapiune.

Argumentul juridic

Este vorba despre instituţia juridică prin care o persoană care foloseşte o perioadă îndelungată un teren devine proprietarul acestuia. Uzucapiunea a fost invocată în multe procese de dobândire a terenurilor în zona Sighetului.

Aici, în perioada comunistă, terenurile au rămas în folosinţa ţăranilor, chiar dacă în cărţile funciare acestea au fost trecute în proprietatea statului. În majoritatea cazurilor, instanţele au respins cererile locuitorilor de reînscriere în cărţile funciare, pe motiv că uzucapiunea nu funcţionează în cazul în care terenurile se află în proprietatea statului.

Invocând raportul de condamnare a comunismului, care califică regimul comunist drept unul nelegitim, avocaţii au reuşit să convingă instanţa că uzucapiunea şi-a făcut efectele.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite