Raportul pe Justiţie, primit cu bine de autorităţile române

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Virgil Andreieş, a afirmat astăzi, după prezentarea raportului pe justiţie al Comisiei Europene, că în ansamblu concluzia generală este că “România a recâştigat impulsul reformelor”.

Andreieş a mai spus că raportul reprezintă “o radiografie realistă ce surprinde în mod obiectiv dificultăţile cu care se confruntă sistemul judiciar românesc”.

El a mai spus că principalele probleme ridicate în raportul CE se datorează “celorlalte puteri ale statului”.

În ce priveşte practica neunitară, cu toate eforturile Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, ale Consiliului Superior al Magistraturii şi Parchetului General, raportul surprinde că nu se poate realiza un nivel ridicat în condiţiile unei legislaţii lipsite de coerenţă şi stabilitate. Hăţişul legislativ constituie un risc real pentru un sistem judiciar eficient, credibil şi independent”, a mai spus preşedintele CSM, Virgil Andrieş.

În legătură cu eforturile instituţiei pe care o conduce de recrutare de noi procurori şi judecători, şeful CSM mai spune că “au fost anulate de semnalele contradictorii ale celorlalte puteri ale statului privind schimbarea unor prevederi referitoare la statutul magistraţilor, care au determinat pensionarea masivă, imposibil de prevăzut şi contracarat a judecătorilor şi procurorilor”.

Anastase: întreaga clasă politică trebuie să îşi asume cu maturitate criticile


Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat că nu poate să nu citească cu atenţie "nuanţele critice" care apar în raport în ceea ce priveşte activitatea Parlamentului.

Anastase a spus că aceste critici sunt reale, "fie că vorbim de cazul Năstase, fie că vorbim de o întârziere în adoptarea Codurilor".

"Criticile trebuie asumate de întreaga clasă politică cu maturitate. Trebuie să facem acei paşi concreţi şi asumaţi prin Tratatul de aderare", a spus Anastase. Reprezentanta PDL a spus că "din păcate" mecanismul de cooperare şi verificare se menţine şi că trebuie să existe un dialog cu oficialii de la Bruxelles pentru "agrearea unui calendar strict" care să includă data la care se va ridica monitorizarea pentru România.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite