Raport UE: Românii, printre cei mai nesatisfăcuţi de standardul de viaţă după aderare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii nu sunt mulţumiţi de viaţa lor dupa aderarea la UE în 2007
Românii nu sunt mulţumiţi de viaţa lor dupa aderarea la UE în 2007

Mulţi oamenii din noile state membre ale Uniunii Europene consideră că standardele lor de viaţă s-au deteriorat în ultimii 5 ani de viaţă, relevă un nou raport UE.

Raportul Comisiei Europen intitulat Situaţia Socială în Uniunea Europeană în 2009 arată "diferenţe uriaşe" între cele 27 de state membre. Cele mai joase niveluri de satisfacţie sunt găsite în Bulgaria, Ungaria, Grecia şi România. Scandinavia le are pe cele mai mari.

Criza economică a ridicat costurile zilnice şi pe cele de energie în întreaga Europă. Când au fost întrebaţi de situaţia joburilor lor, "ungurii şi lituanienii sunt cei care percep cea mai rea deteriorare în ultimii 5 ani şi sunt cei mai puţin optimişti pentru anul care urmează", se arată în raport.

"În Danemarca şi Suedia, din contră, mulţi oameni consideră că situaţia joburilor s-a îmbunătăţit".

Raportul include un Eurobarometru în care aproximativ 1000 de oameni, din fiecare stat membru, au fost intervievaţi în perioada mai-iunie 2009.

Şomajul a crescut puternic în multe ţări UE, Letonia, Spania şi Estonia aflându-se în topul statelor în care rata şomajului este cea mai ridicată.  Ungaria, Letonia şi România au primit împrumuturi internaţionale de urgenţă pentru a-şi remedia sectoarele bancare extrem de fragile.

Cipru, Malta şi alte opt ţări din fostul bloc comunist din Europa Centrală şi de Est au intrat în UE în 2004. Bulgaria şi România s-au alăturat în 2007.

"Ciprioţii sunt de departe cei mai nesatisfăcuţi , cu un scor de -7,5." În aceeaşi categorie, Bulgaria, Letonia , România, Spania, Ungaria, Polonia şi Malta au un scor sub -5.

Scorul satisfacţiei a fost calculat conform unei grile de la -10 pentru răspunsul "deloc satisfăcut" la +10 pentru "satisfăcut". Raportul spune că în toate ţările "există o clară majoritate a oamenilor care consideră că traiul s-a scumpit în ultimii cinci ani şi că acest trend va continua în anul care urmează".

Raportul trage un semnal de alarmă în privinţa acestui trend din UE, în care "ţările cu condiţii sociale bune continuă să facă progrese şi ţările sărace vor rămâne şi mai mult în urmă".

Raportul spune că politicienii ar trebui să fie preocupaţi de disatisfacţia publică privind viaţa socială şi viziunea lor negativă asupra evoluţiei lucrurilor".

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite