Raport american privind potenţiale crime împotriva umanităţii în Sri Lanka

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raport american privind potenţiale crime împotriva umanităţii în Sri Lanka
Raport american privind potenţiale crime împotriva umanităţii în Sri Lanka

Statele Unite ale Americii fac apel la guvernul srilankez pentru investigarea unor acuzaţii de crime împotriva umanităţii în cursul ofensivei armatei împotriva tigrilor tamili, la începutul anului, potrivit unui raport oficial american publicat joi, titrează Voice of America.

Armata srilankeză este acuzată că a încălcat, în repetate rânduri, armistiţiile organizate pentru a permite civililor să părăsească zonele de luptă şi că ar fi ucis deţinuţi sau militanţi care intenţionau să se predea.

Mai citiţi şi:


Cazul raportat pune faţă în faţă insurgenţii Tigrii tamili şi guvernul din Colombo. Raportul conţine afirmaţii privind incidente ce pot să constituie încălcări ale legilor umanitare internaţionale sau crime împotriva umanităţii, potrivit raportului prezent pe site-ul Departamentului de Stat al Americii.

Armata şi paramilitarii sunt acuzaţi de dispariţii ale civililor, în special copii şi tineri. Documentul evocă numeroase cazuri de malnutriţie şi absenţa unor îngrijiri în zonele amenajate de armată pentru refugiaţii civili în timpul luptelor.

În raport se precizează că rebelii tamili ar fi recrutat trupe din rândul copiilor, băieţi cât şi fete, unii cu vârste chiar mai mici de 12 ani şi ar fi utilizat refugiaţii pe post de scuturi umane.

Prin acest raport ar trebui să se elimine cea mai mică îndoială privind abuzurile comise în ultimele luni de conflict. El indică necesitatea unei anchete internaţionale independente, a declarat organizaţia Human Rights Watch, într-un comunicat.

  • Începând cu 1972 şi până în prezent, conflictul dintre separatiştii tamili din Sri Lanka şi armată s-a soldat cu peste 70.000 de victime.
  • După o ofensivă de cinci luni, la 18 mai, armata a lansat o operaţiune împotriva tigrilor tamili din nord-est, ucigându-i pe toţi liderii grupării de gherilă, între care liderul acesteia Velupillai Prabhakaran.
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite