Cetăţean de onoare, direct din închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul din Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, închis pentru luare de mită, a primit titlul de cetăţean de onoare al oraşului. Este primul titlu de acest gen acordat în ţara noastră unei persoane cu dosar penal şi condamnare.

Suporterii Oltchimului îl vor înapoi pe Mircia Gutău

Consilierul-interlop Lucian Torj vrea să fie liber pentru că nu are celulă ventilată

După ce dosarul său a fost unul din puţinele cazuri de corupţie din România finalizate cu o condamnare, Mircia Gutău îşi mai trece în „palmares" încă o premieră: este primul cetăţean de onoare cu dosar penal şi pedepsit la închisoare cu executare din România.

La Râmnicu Vâlcea, regulamentul Consiliului Local ce stabilea criteriile pentru acordarea titlului de cetăţean de onoare a fost modificat ieri, astfel încât Gutău, primarul „cazat" la Penitenciarul Colibaşi, să poată primi această distincţie. Performanţa s-a reuşit cu ajutorul a peste 20.000 de râmniceni care au semnat listele de susţinere.

„A fost o iniţiativă a societăţii civile. S-au strâns peste 20.000 de semnături care cereau acest lucru", motivează viceprimarul Romeo Rădulescu decizia luată ieri de consilierii locali. Cu toate acestea, viceprimarul care a preluat atribuţiile lui Gutău spune că a susţinut deschis această iniţiativă. „Omul a făcut foarte multe pentru Râmnic şi cred că merită această distincţie. Regulamentele se pot schimba la cererea majorităţii, nu văd o problemă în asta", mai spune Rădulescu.

„Am fost puşi în faţa faptului împlinit"

Iniţial, Regulamentul Consiliului Local cu privire la acordarea titlului de Cetăţean de Onoare interzicea cu desăvârşire nominalizarea pentru această distincţie a celor care fie aveau dosare penale pe rolul instanţei, fie erau condamnaţi definitiv.

Datorită faptului că nu există un cadru legal unic care să stabilească modul în care titlul de cetăţean de onoare se acordă, consilierii locali au reuşit foarte uşor să modifice regulamentul iniţial fără să încalce nicio lege.

Mai mult, proiectul de hotărâre ce trebuia supus aprobării a fost introdus pe ordinea de zi la capitolul „Diverse" cu câteva ore înainte de şedinţa de Consiliu Local. „Trebuia introdus un pic mai înainte, pentru a ne documenta şi noi despre ce este vorba. Eu nu ştiam de acest punct de pe ordinea de zi, pur şi simplu am fost puşi în faţa faptului împlinit", a declarat consilierul local Ion Matei (PSD), care s-a abţinut de la vot.

Operaţiunea „Semnătura"

Timp de trei săptămâni, locuitorii din Râmnicu Vâlcea au semnat frenetic liste prin care îl susţineau pe Mircia Gutău. Sub acoperirea unei campanii iniţiate de Societatea Civilă, zeci de persoane au mers din apartament în apartament pentru a strânge semnături, serii de buletin şi mai ales CNP-uri.

Potrivit unor surse apropiate iniţiatorilor, operaţiunea s-a extins în ultimele zile şi în cartierele mărginaşe, de unde s-a strâns şi grosul de semnături.

„Eu am semnat pentru că domnul Gutău a făcut foarte multe pentru oraşul acesta. De mult timp nu am mai avut un astfel de primar şi cred că merită să fie făcut cetăţean de onoare", ne-a declarat Elena Geraldi, una dintre susţinătoarele primarului încarcerat.

Teoretic, Mircia Gutău este încă şeful administraţiei din Râmnicu Vâlcea. Prefectul nu a emis nici până astăzi ordinul de încetare a mandatului pe considerentul că instanţa supremă mai are încă de judecat recursul în anulare pe 17 februarie.

Oraşul cu doi edili

„În data de 18 februarie o să emit acest ordin. Nu are rost să mă pronunţ înaintea instanţei", declară prefectul Petre Ungureanu. Reprezentantul Guvernului în Teritoriu susţine că ziua în care îl va „da jos pe Gutău" va fi cea mai neagră din toată cariera sa. „De ce să nu recunosc: Mircia Gutău m-a pus prefect!", mărturiseşte Ungureanu, fost coleg de partid cu edilul încarcerat. Între timp, oraşul are doi edili: unul în primărie, altul în puşcărie.

Gutău şi Dicu au mai făcut trei luni de puşcărie

image

Dicu şi Gutău (dreapta), la prima arestare, în 2006

Mircia Gutău şi Nicolae Dicu au fost acuzaţi de corupţie în 2006 de către procurorii DNA. Ambii au fost arestaţi şi au petrecut trei luni în spatele gratiilor. Procurorii spun că cei doi au pretins de la omul de afaceri Constantin Popescu suma de 50.000 de euro pentru eliberarea unui certificat de urbanism. După ce două instanţe i-au achitat, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis condamnarea lor la trei ani şi jumătate de închisoare.

Cum s-a votat

În Consiliul Local al oraşului Râmnicu Vâlcea sunt 23 de consilieri: 16 PDL, trei PNL şi patru PSD. Democrat liberalii au votat pentru acordarea titlului, peneliştii au votat împotrivă, iar pesediştii s-au abţinut.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite