Familii izolate de alunecările de teren

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pământul a început să se crape sub ochii oamenilor din cauza ploilor
Pământul a început să se crape sub ochii oamenilor din cauza ploilor

Peste 200 de persoane sunt izolate lângă oraşul Berbeşti şi în comuna Vlădeşti din cauza pământului care a luat-o la vale. Vâlcenii stau cu frica-n sân de ani în şir şi se tem că acum, în prag de Revelion, ar putea fi evacuaţi din case.

Topirea rapidă a zăpezii şi ploile care au căzut în ultimele două zile au dus la producerea unor alunecări de teren în satul Valea Mare, în apropierea Exploatării Miniere Berbeşti-Vâlcea.

„Sunt în pericol 24 de locuinţe din judeţ care se află în monitorizare. În funcţie de evoluţie, se vor dispune măsuri de evacuare", a precizat colonelul Adrian Mesescu, inspectorul-şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vâlcea.

„Salvarea nu poate să vină la mine"

Cea mai gravă situaţie e în comuna Vlădeşti, unde alunecarea a rupt platforma drumului Vlădeşti - Valea Ursului pe aproximativ 50 de metri.

Acest lucru a dus la izolarea a aproximativ 100 de familii din satele Pleaşa şi Fundătura. „Dacă îmi vine rău, aici nu va intra salvarea, aşa că o să mor cu zile", ne-a spus Dochiţa Bogoslov (54 de ani), din satul Fundătura. Sătenii sunt speriaţi, spunând că nu e prima dată când ajung într-o asemenea situaţie.

Ion Niculicioiu (43 de ani) spune şi el că s-a săturat ca pământul s-o ia la vale în fiecare an, după topirea zăpezii:

„Nu avem magazine în sat, nu putem să ne aprovizionăm şi dacă mai fuge pământul nu o să mai putem trece nici cu piciorul. Ne-am săturat de drumul ăsta care o tot ia la vale. Am lucrat în afară şi am văzut poduri de sute de metri, iar la noi nu se poate face nici măcar un podeţ".
 
O comisie de la prefectura Vâlcea a inventariat, ieri, gospodăriile din zonă pentru a stabili ce măsuri trebuie luate pentru a opri alunecarea de teren.

În zona Berbeşti 10 case sunt izolate şi poziţionate în zona de risc, zona periculoasă întinzându-se pe cinci hectare, în apropierea caselor.

Alunecări cu repetiţie în 17 locuri

Alunecările de teren nu sunt un fenomen rar pentru vâlceni, în acest an fiind reactivate în judeţ 17 puncte în localităţile Berislăveşti, Băile Olăneşti, Bujoreni, Alunu, Guşoieni, Grădiştea, Livezi, Muereasca, Măciuca, Stroeşti, Vlădeşti, Mateeşti, Oteşani, Lădeşti, Tomşani, Milcoiu şi Păuşeşti Măglaşi.

Bani pentru un drum provizoriu

Deoarece au mai fost astfel de alunecări şi în anii trecuţi, autorităţile judeţene au făcut demersuri şi au obţinut aprobarea, luna trecută, a 460.000 de lei necesari construirii unui drum provizoriu de acces în Vlădeşti, însă lucrările nu au fost demarate din cauza vremii nefavorabile.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite