Râmnicenii, plimbaţi gratis cu autobuzul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râmnicenii, plimbaţi gratis cu autobuzul
Râmnicenii, plimbaţi gratis cu autobuzul

Prin această iniţiativă, autorităţile au încercat să-i convingă pe oameni să renunţe măcar o zi la maşină

 Evenimentele prilejuite de „Săptămâna Mobilităţii Europene“ s-au încheiat astăzi printr-o iniţiativă a Primăriei Râmnicului: pe parcursul întregii zile, transportul în comun cu autobuzele societăţii ETA a fost gratuit în interiorul oraşului, în ideea ca, măcar pentru o zi, râmniceanul de rând să renunţe la maşină. Chiar dacă programul societăţii de transport în comun are curse mai rare duminica, râmnicenii nu s-au sfiit să urce în autobuze fără bilet. Cei mai încântaţi de idee au fost pensionarii, care au folosit autobuzul de la primele ore ale dimineţii  pentru a ajunge la piaţă ori la biserică.

Concurs de desene pe asfalt

„Mi se pare o iniţiativă foarte  bună  pentru că aşa învaţă şi cei mai tineri că nu e neapărată nevoie să mergi cu maşina şi până la magazinul de la colţ. Eu azi am venit cu nepoţelul pentru că îi place foarte mult să meargă cu autobuzul“, a spus Mariana Florea, venită în zori în staţia de autobuz de pe strada Carol I.
Ieri, timp de patru ore, porţiunea din Calea lui Traian cuprinsă între Colegiul Naţional Alexandru Lahovari şi intersecţia cu strada Tudor Vladimirescu a fost oprită circulaţiei. Zeci de copii însoţiţi de părinţi ori bunici au ocupat porţiunea de stradă organizând, ah-hoc, un concurs de desene pe asfalt. Alţii, mai mari au dat ture cu bicicleta ori cu rolele pe strada care, cu câteva ore înainte, era ocupată de zeci de maşini. „E prima dată când mă plimb cu bicicleta pe mijlocul străzii şi e foarte frumos. După ce dau câteva ture, am să merg să desenez pe asfalt tot o bicicletă“, a mărturisit Răzvan, zbughind-o spre prietenii lui. Animaţia a cuprins strada la doar câteva minute după închiderea circulaţiei. În faţa Şcolii Take Ionescu s-au adunat cei mai mulţi copii, o parte dintre ei fiind elevi la această unitate de învăţământ. Gheorghe Atanasiu, un bunic ce îşi supraveghea nepoţica ce desena pe trotuarul din faţa Muzeului de Istorie, ne-a declarat: „Mai rar aşa idei! Vedeţi ce linişte şi ce bine e fără maşini. Gândiţi-vă că, în urmă cu câteva zeci de ani, când eram mai tinerel, liniştea asta era în fiecare zi. De aceea am ajuns la vârsta asta“.

Automobilul, cel mai mare poluator

Săptămâna Mobilităţii este o manifestare menită să atragă atenţia asupra riscului la care este supus zilnic mediul înconjurător. Potrivit celor de la Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Vâlcea, în oraşele mari, cel mai mare poluator este automobilul. Silvia Pădurariu, inspector în cadrul APM Vâlcea, prezentă la manifestarea de ieri, spune că în oraş gazele de eşapament sunt factorul de poluare numărul 1. „Dorim să atragem atenţia locuitorilor asupra faptului că poluarea poate fi redusă dacă încercăm să renunţăm a ne deplasa cu maşina pe distanţe mai mici. Putem folosi bicicleta ori rolele, precum cei mici. De asemenea, mersul pe jos este foarte sănătos“, spune Silvia Pădurariu.
Iniţiativa manifestării de ieri aparţine APM Vâlcea şi Primăriei Municipiului Râmnicu Vâlcea, într-un efort de a conştientiza cetăţenii despre problema încălzirii globale.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite