Raed Arafat ia în calcul să nu mai colecteze anul acesta cei 2% din impozit pentru SMURD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul subsecretar de stat Raed Arafat a susţinut, ieri, la o dezbatere video transmisă pe stirileprotv.ro, că a încercat să aibă o discuţie despre noua lege a sănătăţii cu premierul Emil Boc, însă a fost refuzat de acesta pe motiv că "este împotriva concurenţei". În plus, la o altă emisiune tv, Raed Arafat a declarat, în replică la afirmaţia preşedintelui Traian Băsescu că n-a primit niciun raport privind legea sănă

La dezbaterea la care  a participat şi preşedintele CNAS Lucian Duţă, Raed Arafat a susţinut că serviciul de ambulanţă este cel mai vulnerabil.

"Există consorţii foarte mari care s-au specializat în a prelua serviciile de urgenţă din alte ţări. Legea devenind permisivă, ei vin şi spun că ne discriminezi. O primă etapă vor fi licitaţii. Vine apoi cu costuri mai mici, scoate statul prin absorbţie. Serviciul de ambulanţă e cel mai vulnerabil. Te trezeşti că 30% a rămas în zona publică şi 70% particulară. Altfel negociază, devine încet-încet monopol", a spus Arafat.

Referindu-se la Fundaţia pentru SMURD, Raed Arafat a spus că aceasta a fost creată pentru a sprijini activitatea SMURD şi că ia în calcul să nu mai colecteze anul acesta cei 2% din impozit.

Pe de altă parte, Arafat a precizat că sistemul de urgenţă are un deficit de 42% de personal, iar odată cu intrarea în vigoare a noii legi deficitul va fi şi mai mare, deoarece medicii din sistemul de stat vor prefera să plece la privat.

Pe de altă parte, Lucian Duţă, şeful CNAS, a spus că sistemul de urgenţă va fi acelaşi: "Propunerea a fost foarte simplă: sistemul de urgenţă rămâne acelaşi, e coordonat de stat, preţul va fi acelaşi şi stabilit prin standarde de cost. Toată coordonarea se face prin 112. Privatul nu poate să refuze, nu are decât să plece acasă. Tu ca stat îi spui: funcţionezi aşa cum îţi spun eu. Dacă nu vii, te dau afară".

Ca replică la afirmaţia preşedintelui Traian Băsescu că n-a primit niciun raport privind legea sănătăţii, fostul subsecretar de stat din Sănătate, a declarat pentru realitatea.net,  că raportul pe proiectul legii sănătăţii a fost trimis la minister în urmă cu 3-4 zile.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite