Camelia Rădulescu pregăteşte tinerele gimnaste să ajungă olimpice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Camelia Rădulescu pregăteşte tinerele gimnaste să ajungă olimpice
Camelia Rădulescu pregăteşte tinerele gimnaste să ajungă olimpice

A practicat gimnastica şi nu s-a putut despărţi de acest sport. A trecut la antrenorat şi, împreună cu colegii săi, au lansat-o spre performanţă pe Ana-Maria Tămârjan.

Povestea în gimnastică a Cameliei Rădulescu a început când avea cinci ani, la dorinţa părinţilor săi. „În special mama a vrut să practic acest sport. A vrut să încerce cu fata ei să vadă dacă poate practica gimnastica. Şi am reuşit, până la vârsta de 17 ani. Am avut rezultate numai pe plan naţional, pentru că, din fire, am fost mai bolnăvicioasă. Din cauza asta am pierdut mult din pregătire şi când m-am lăsat, clubul primise o hărtie că sunt cooptată la lot, dar eu renunţasem“, îşi aminteşte Camelia Rădulescu.

Anii petrecuţi ca sportiv au făcut-o să prindă drag de acest sport, chiar dacă este unul greu, în care rezultatele vin foarte târziu. „În carieră mai întâmpini tot felul de probleme, vrei să te laşi, nu-ţi mai place, nu mai faci faţă... Este greu, dar este şi plăcut în acelaşi timp, pentru că sunt şi multe lucruri care te şi motivează să mergi mai departe în momentele în care nu mai vrei sau nu mai ai chef. Satisfacţiile vin atunci când ai rezultate, atunci satisfacţia e deplină. Pe de altă parte, sportul te disciplinează, cu siguranţă este un lucru foarte important. Le doresc la toţi copiii să meargă spre sport“, declară Camelia Rădulescu, care din anul 1996 este antrenoare în cadrul Clubului Petrolul.

Din punctul său de vedere, părinţii trebuie să înţeleagă că sportul educă un copil. A avut la sală şi fete care proveneau din familii mai puţin înstărite şi cu o educaţie precară, dar care prin sport au reuşit să se educe. „Nu spun că noi suntem oamenii răi ai sportului, dar avem reguli stricte prin care îi facem pe copii să meargă pe un drum cât se poate de corect. Şi pe copilul meu îl duc la sport, la fotbal şi înot, şi văd că respectă regulile antrenorului, pe când acasă e altceva, face ce vrea“, spune antrenoarea.

A pregătit-o pe Ana-Maria Tămârjan
Ultima gimnastă cu care a avut rezultate, împreună cu colegele sale Gabriela Tavaru şi Doina Olaru, este Ana-Maria Tămârjan, sportivă aflată la lotul olimpic şi care anul trecut, la Olimpiadă, a ieşit pe locul trei cu echipa, iar anul acesta, la Campionatele Europene, s-a clasat pe locul doi la bârnă.

Dar e gata să pornească la drum cu noi şi noi aspirante la gloria mondială. „Toate fetiţele care doresc să practice acest sport sunt aşteptate la sală. Le propunem să vină să asiste la o oră de antrenament, ceea ce la noi nu prea se permite, pentru a vedea ce se întâmplă aici. Vom face o excepţie, pentru a le da posibilitatea să ia contact cu această disciplină sportivă“, a explicat Camelia Rădulescu.

Profil
NĂSCUT
5 ianuarie 1975, Ploieşti

STUDII
Liceul şi şcoala de antrenori

EXPERIENŢĂ
Este antrenoare de 13 ani
 
FAMILIE
Divorţată, are un copil în vârstă de 7 ani

Întrebări şi răspunsuri
Care sunt calităţile necesare unei gimnaste?
În primul rând de calităţile motrice, forţă, mobilitate, şi un pic de cap, pentru că fără să gândeşti nu merge în sport.

Ce vă ţine în antrenorat?
În primul rând e pasiunea, pentru că dacă am veni pentru bani, nu am face nimic. Apoi, este dorinţa de a avea rezultate şi de a ajuta copiii să facă performanţă.

E diferenţă între ce se face aici şi ce se face în alte părţi?
În străinătate se merge pe sportul de masă, dar la noi în club se merge pe performanţă, noi selectăm copiii, apoi se fac tot felul de trieri şi rămân numai cei care pot.

Ce faceţi în timpul liber?
Stau mult în preajma copilului, mergem la înot, în parc, mai privim la televizor...

Ce-i place
Îmi plac foarte mult florile de primăvară, îmi place anotimpul vara şi chiar îmi plac şi alte sporturi. De exemplu, chiar dacă gimnastica e pe primul plan, mă uit cu plăcere la atletism şi la sporturile de echipă cum ar fi baschet şi handbal.

Ce nu-i place
Mi-e destul de greu să spun ce nu-mi place, dar sigur nu-mi place ziua de luni. Şi apoi, am fost pretenţioasă la mâncare, până am născut copilul. Acum mănânc cam de toate, dar nu-mi plac ficatul de pui, de porc, creierul şi nuci fructele de mare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite