Radio Iaşi stă pe un butoi de pulbere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valeriu ştefan, şeful Departamentului Actualităţi, Publicitate şi Sport, şi Adrian Grăjdeanu, redactor realizator pe Departamenul Social, au intrat de ieri în greva foamei. Ei cer demisia

Valeriu ştefan, şeful Departamentului Actualităţi, Publicitate şi Sport, şi Adrian Grăjdeanu, redactor realizator pe Departamenul Social, au intrat de ieri în greva foamei. Ei cer demisia Mariei ţoghină, director general al Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR), pentru lipsa de transparenţă de care dă dovadă. Totodată, greviştii îşi contestă şeful de la Iaşi. Cei doi se aşteaptă ca în zilele următoare să li se alăture mai mulţi colegi protestatari. Practic, radioul ieşean este împărţit în două tabere. O parte susţine noua conducere, în timp ce cealaltă o contestă. Atmosfera de lucru în radioul plătit din bani publici este una apăsătoare.
Organigramă cu bucluc
Scânteia care a aprins conflictul este impunerea unei noi organigrame în interiorul SRR, care i-a revoltat pe angajaţi. Potrivit noii hărţi a posturilor, studiourile teritoriale nu vor mai fi conduse de directori, ci de redactori-şefi. Cei doi grevişti consideră că organigrama nu se justifică şi îl contestă pe Nicolae Tomescu, noul redactor-şef care de ieri a preluat conducerea radioului.
"Potrivit punctului 21 din contractul colectiv de muncă, cei care au avut funcţii în Partidul Comunist nu au voie să devină angajaţi ai acestei instituţii. Tomescu a fost activist de partid", a declarat Valeriu ştefan. De cealaltă parte, Nicolae Tomescu recunoaşte că a fost secretar pe probleme de învăţământ în comitetul municipal u.t.c. - Miercurea-Ciuc. "E un moment al vieţii mele pe care nu l-am negat niciodată şi nu înţeleg de ce acum este prezentat ca o mare dezvăluire", a spus Tomescu.
Supăraţi că Tomescu a vorbit de familiile lor
Povestea are rădăcini mai vechi. În 21 decembrie 2005, anul trecut, Nicolae Tomescu a obţinut prin concurs la Bucureşti funcţia de redactor-şef. Împotriva lui s-au depus două contestaţii pe care comisia le-a respins. Cea mai vehementă a fost a lui Valeriu ştefan, care a susţinut, la rândul său, concursul. "Există declaraţia lui Adrian Moise, preşedintele sindicatului SRR, care a spus că Maria ţoghină a transmis comisiei că
ştiţi cine trebuie să ia concursul
", a dezvăluit ştefan.
Tot anul trecut, Tomescu a trimis parlamentului un material prin care a arătat încrengăturile şi gradele de rudenie care există între angajaţii de la Radio Iaşi. Conducerea SRR a declanşat o anchetă ale cărei rezultate nu au fost făcute publice până acum. Demersul este apreciat de o parte din angajaţii instituţiei, însă este blamat de alţii, care întreabă de ce abia anul trecut au fost făcute dezvăluirile, atât timp cât Tomescu lucrează în radioul public de 16 ani.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite