Radiaţiile ultraviolete au depăşit pragul normal în mai multe zone din ţară / Codul galben de caniculă, prelungit până marţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Radiaţiile ultraviolete au depăşit pragul normal, alerta roşie fiind dată pentru zona litoralului, dar şi în sud-estul ţării şi în regiunea centrală.

UPDATE: ANM a prelungit până marţi avertizarea de cod galben de caniculă pentru 19 judeţe din sudul ţării şi pentru Capitală.

Avertizarea expiră marţi la ora 18.00.

"În intervalul menţionat, vremea se va menţine călduroasă, caniculară după-amiaza în Oltenia, în Muntenia, în sudul Moldovei şi în partea continentală a Dobrogei unde temperaturile maxime se vor situa frecvent între 35 şi 37 de grade. Tot în aceste regiuni indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi depăşi pragul critic de 80 de unităţi, după orele prânzului", se arată în comunicatul ANM.

Medicii avertizează ca oamenii să rămână în case în intervalul 11.00-17.00 întrucât cei care se expun la soare riscă arsuri de piele şi insolaţie, iar pe termen lung ultravioletele pot duce la cancer de piele.

Radiaţiile ultraviolete sunt extrem de puternice şi acoperă aproape toată România, astfel că nu trebuie să fie ignorate. Efectele radiaţiilor duc la îmbătrânirea pielii şi la arsuri sau chiar cancer de piele.

Pe turiştii de la malul mării experţii îi avertizează să nu se expună soarelui decât între 8-11 şi după ora 17.00, să folosească uleiuri şi creme cu factori de protecţie de minimum 15. Chiar şi atunci când sunt nori pe cer, ultravioletele rămân la fel de periculoase.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite