Radiaţiile telefonului mobil, testate la Craiova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radiaţiile telefonului mobil, testate la Craiova
Radiaţiile telefonului mobil, testate la Craiova

Orice român poate veni de azi la Craiova pentru a afla dacă radiaţiile telefonului său mobil sunt nocive

Cercetătorii Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare şi Încercări în Electrotehnică (ICMET) din Craiova au pus la punct un laborator care determină cu exactitate valoarea radiaţiilor electromagnetice emise de terminalele de telefonie mobilă şi, ca atare, dacă acestea se încadrează sau nu în standardele internaţionale stabilite în acest sens, de 2 W pe kilogram.

Testul vă scoate din buzunar 200 euro


„Laboratorul este realizat prin fonduri europeneşi este destinat celor care vor să vadă dacă valoarea SAR, rata specifică de absorbţie a radiaţiilor electromagnetice emise de telefonul mobil, este cea afişată pe telefonul mobil. Telefoanele noi trebuie să respecte aceste standarde însă, pentru cine are suspiciuni, există acest laborator. Nocivitatea depinde însă şi de timpul de utilizare a telefonului mobil”,a spus profesorul Andrei Marinescu, cel care a coordonat proiectul.
Acesta a precizat că, în cazul în care în laboratorul acreditat se descoperă faptul că un telefon nou emite radiaţii peste limitele impuse consumatorul poate reclama acest lucru la organele abilitate.Testarea propriu-zisă durează aproximativ 10-15 minute pentru o frecvenţă a telefonului, timp în care aparatul din laborator redă valoarea radiaţiilor din toate poziţiile în care poate fi ţinut la ureche. Tot testul costă în jur de 200 euro, însă reprezentanţii ICMET spun că vor exista preţuri diferite pentru persoanele fizice şi juridice.
Cercetătorii de la ICMET nu se opresc însă aici. Potrivit profesorului Andrei Marinescu, aceştia lucrează la realizarea unei hărţi a oraşului Craiova în care să fie incluse nivelele câmpului electromagnetic din oraş. Practic, locuitorii oraşului vor şti care sunt zonele cele mai periculoase din oraş din punct de vedere al radiaţiilor emise de antenele de telefonie mobilă amplasate pe blocuri. „Sperăm că acest proiect va fi finanţat şi cu ajutorul Primăriei Craiova“, a mai spus Andrei Marinescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite