Radiaţiile de la Fukushima, în apa de ploaie şi laptele din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Radiaţiile de la accidentul nuclear de la Fukushima, care a avut loc la începutul anului în Japonia, au ajuns în cele mai multe zone ale emisferei nordice, inclusiv România.

Potrivit Realitatea.net, mostrele de apă de ploaie şi de lapte din România conţineau urme de iod radioactiv în zilele care au urmat accidentului, potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii români.

Dezastrul nuclear de la Fukushima a început pe 11 martie, în urma unui cutremur de magnitudine 9 şi unui tsunami. A fost cel mai mare accident nuclear, după tragedia de la Cernobîl.

Pe 27 martie, Romul Mărgineanu de la Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară Horia Hulubei (IFIN-HH) din România, şi colegii săi, au început să colecteze mostre de apă de ploaie din Braşov şi din Slănic-Prahova. Pe 5 aprilie au început să colecteze şi mostre de lapte de oaie şi de capră din aceeaşi regiune.

Toate mostrele au fost duse în laboratorul subteran din mina de sare de Unirea de la Slănic-Prahova, pentru analize. În acest mediu cu radiaţii minime a fost măsurat nivelul de iod şi de cesiu.

Niciuna din mostre nu conţinea cesiu la un nivel detectabil. În schimb, iodul era prezent la un nivel de 0.75 Bq pe litru în apa de ploaie şi până la 5.2 Bq în lapte.

Studiul demonstrează că norul radioactiv de la Fukushima a călătorit peste 10.000km şi sugerează că radiaţiile la un nivel detectabil au ajuns în cele mai multe zone ale emisferei nordice.

"Lecţia pe care trebuie să o învăţăm din accidentele nucleare, mici sau mari, este că trebuie să îmbunătăţim condiţiile de siguranţă şi să venim cu noi soluţii care să poată ţină piept noilor riscuri", a declarat Mărgineanu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite