Radarele fixe, afacere fără câştig pentru moldoveni
0Primarii se plâng că încasează sume nesemnificative din amenzile plătite într-o lună de vitezomani. Grosul banilor se duc la firma clujeană Codec, cea care a amplasat cele 21 de aparate radar pe şoselele Moldovei.
Edilii spun că s-au pripit atunci când au semnat contractele cu firma clujeană Codec, prin care acesteia îi revin 65% din profit.
În fapt, sumele încasate de primării sunt mult mai mici, sau chiar inexistente. Conform contractelor, firma trebuie să achite mai întâi cheltuielile de personal şi întreţinere, precum şi ratele la aparatele radar, al căror preţ mediu pe piaţă este de 10.000 euro. Abia 35% din banii rămaşi revin primăriilor.
Unii primari vor să renegocieze
După câteva luni de la activarea aparatelor, nemulţumirile legate de felul în care se face împărţeala banilor între primărie şi societate nu au întârziat să apară.
„Îi vom chema la renegocieri, pentru că altfel pot băga cheltuieli cât vor dori ei. Banii încasaţi până acum nu-i vom folosi până la renegociere”, ne-a precizat Constantin Vlase, primarul oraşului Mărăşeşti, supărat de faptul că radarele din localităţile Haret şi Călimăneşti au adus în 2009 doar 840 lei din amenzi.
Alţii bat monedă pe siguranţa cetăţenilor
Dacă o parte dintre edili sunt dezamăgiţi de venitul adus de aparatele radar bugetului local, alţii spun că siguranţa cetăţenilor primează în această problemă. „Ca bani, nu mă interesează cât intră la buget. Profitul nostru este faptul că cei două mii de copii din comună sunt în siguranţă acum.
Noi nu am făcut altceva decât să le dăm celor de la Codec o bucată de pământ de patru metri pătraţi, pe care să amplaseze aparatul”, ne-a declarat Ioan Pavăl, primarul localităţii Dumbrăveni, judeţul Suceava.
În ceea ce priveşte banii, edilul din comuna suceveană se declară mulţumit. „În numai patru zile au fost prinşi 200 de şoferi care aveau peste 100 de kilometri la oră”, subliniază primarul. În vistieria locală s-au adunat aproximativ 40.000 de lei din amenzi, sumă ce va trebui însă împărţită cu firma Codec.
Contracte la „mica înţelegere”
Edilii au semnat contractele în urma negocierilor directe cu firma care „plantează” radarele. Ei susţin că nu erau obligaţi să organizeze licitaţii, ca să aleagă dintre mai multe oferte, pentru că nu cumpărau nimic ci, dimpotrivă, urmau să încaseze bani fără să mişte un deget.
Reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) susţin însă contrariul. „Din punctul nostru de vedere trebuia organizată o procedură de atribuire”, ne-a spus Ioana Teodorescu, conslier de presă la ANRMAP.
40 la sută, câştig record
Au existat şi primari descurcăreţi. Singurul care a reuşit să depăşească la negocieri "pragul psihologic" de 35 la sută este Ioan Grădinaru, primarul comunei nemţene Dumbrava Roşie. „Nu am cedat deloc la negocieri. Nouă ne revin 40 la sută, fără să fi investit niciun leu.
După trei ani, aparatele rămân ale noastre. Contractul cu SC Codec SRL este încheiat pe o perioadă de 5 ani”, ne-a spus Ioan Grădinaru.