Rablele noastre, înlocuite cu ale lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rablele de care am scăpat în ultimii doi ani au fost înlocuite în trei luni de maşinile vechi aduse din Europa. Registrul Auto Român Timiş şi-a extins programul pentru a putea face faţă cererilor pentru controlul maşinilor second-hand.

Registrul Auto Timiş este dat peste cap de mii de cereri de verificare a unor maşini vechi, aduse din Europa. Cifra exactă a maşinilor Euro 2 verificate până acum este 3.252 şi a cunoscut o creştere spectaculoasă din 2005, când în Timiş au fost verificate pentru înmatriculare doar 17 maşini second-hand.

Lipsă de logică

Statisticile din ultimul an arată că, practic, maşinile mai vechi de 12 ani, casate prin programul “Rabla”, au fost înlocuite rapid cu rablele de care se debarasează europenii. A fost nevoie de doar un trimestru pentru ca rablele casate să fie înlocuite de cele cumpărate la mâna a doua din Europa.

„Noua modă de a aduce maşini second-hand din Europa a dat peste cap planurile guvernanţilor, care şi-ar fi dorit să cureţe România de rable. S-a dat liber la aducerea de maşini la mâna a doua şi au scăzut vertiginos vânzările de maşini noi. Există o lipsă de logică cu această uniformizare.

Dacă până acum s-au dorit maşini cu norme Euro 3, acum intră cele Non-Euro, Euro 1 şi 2, iar parcul auto se învecheşte din nou”, spune Dan Tulvan, director Registrul Auto Român, filiala Timiş.

Numărul celor care vin la RAR cu maşini vechi a crescut atât de vertiginos încât instituţia a fost obligată să îşi modifice programul de funcţionare pentru a putea face faţă bombardamentului de cereri.  În timpul săptămânii, se lucrează acum de la ora 8 la 22, iar sâmbătă, de la 8 la 14.

Reprezentanţii RAR Timiş au insistat asupra faptului că programările se pot face doar prin telefon, la numărul 0256.221.542. Cei care nu-şi permit să-şi achiziţioneze un vehicul nou s-au orientat spre maşini rulate de afară, tentaţi de preţurile avantajoase. Alt avantaj important este că acestea au circulat pe drumuri civilizate, iar uzura lor nu e foarte accentuată.

Specialiştii de la RAR spun însă că nu numai starea fizică a maşinii contează ci şi dotările de ultimă oră.
„Maşinile vechi nu oferă însă confortul şi siguranţa autovehiculelor noi. Sunt fără ABS. ESP, servo şi aer condiţionat. Aşa maşini fabricam şi noi pe vremuri. În plus, aproximativ 15 la sută din autovehiculele aduse din străinătate sunt defecte”, mai spune Dan Tulvan.

Arădenii aşteaptă 60 de zile

Arădenii sunt nevoiţi să aştepte 60 de zile pentru a le veni rândul la verificări la Registrul Auto Român. Şeful reprezentanţei RAR din Arad, Voicu Şandru, spune că pentru a face faţă numărului mare de solicitări va mai fi deschisă o linie de verificări, numărul acestora ajungând la trei. În cel mult o lună de zile va fi deschisă şi o hală în Ineu.

„A crescut foarte mult numărul maşinilor aduse din străinătate. Am constatat că aproximativ 40 la sută dintre acestea nu trec verificarea tehnică la prima prezentare”, susţine Voicu Şandru. (Florin Tomuţa)

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite