Rablele cu acte în regulă, la mare căutare în Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În târgurile auto din estul ţării se caută maşinile deja înmatriculate în România. Comercianţii de maşini second-hand au recurs la compromisuri pentru a evita falimentul.

Decizia de majorarea a taxei auto vine într-un moment în care vânzările din târgurile de maşini vechi din Moldova au scăzut simţitor. „De o lună şi jumătate, de când s-au înăsprit condiţiile pentru obţinerea unui credit de nevoi personale de la bănci, a scăzut foarte mult numărul celor care vin cu bani cash să îşi ia o maşină”, a explicat Ştefan T., vânzător în târgul de maşini din Iaşi.

„Acum este bine dacă se vând câteva maşini într-o zi întreagă de târg. Nici nu vreau să mă gândesc ce va fi de la 15 decembrie, când se triplează taxa de poluare”, a completat Sorin C., un alt vânzător de la târg.

Ieşenii care şi-au cumpărat maşini second-hand stau în aceste zile la coadă pentru a obţine cartea de identitate a maşinii de la Registrul Auto Român (RAR).

„Am stat pe lista de aşteptare aproape trei luni până am intrat la testare. Dacă intram săptămâna viitoare, m-ar fi costat înmatricularea mai mult decât am dat pe maşină în Germania”, ne-a spus ieşeanul Constantin Cernescu. Pentru cei interesaţi să cumpere un autoturism second-hand, o alternativă o reprezintă maşinile deja înregistrate în România.

„Ştiu că s-a început o petiţie online împotriva acestei taxe, dar nu cred că va avea succes. Cumpărătorii se vor orienta către maşinile deja înregistrate, chiar dacă sunt mai vechi”, a apreciat Silviu, student în Iaşi, care şi-a adus maşina la vânzare la târgul din Iaşi, după ce a mai încercat să o vândă pe piaţa din Braşov.

Se caută maşinile înmatriculate

Nici băcăuanii nu au viaţă uşoară. Chiar dacă târgul auto de duminică nu a dus lipsă de clienţi, aceştia s-au mulţumit să privească maşinile  cu numere străine, fără să mai întrebe de preţ.

De exemplu, un Volkswagen Golf, Euro 2, vechi de nouă ani, era scos la vânzare cu 3.500 euro. Pentru un astfel de autoturism taxa de înmatriculare ajunge acum la 1.400 de euro. De la 15 decembrie însă, proprietarul ei va trebui să plătească o taxă de 4.200 de euro, adică mai mult decât costă maşina.

„Am fost şi săptămâna trecută în târg să-mi caut o maşină. Nu am găsit nimic bun la 4.000 de euro, cât îmi permit să cheltuiesc. Acum, că s-a triplat taxa de înmatriculare, mă orientez la o maşină gata înmatriculată”, ne-a spus Cătălin Diaconu.

Provoacă accidente pentru a-şi scoate banii

Comercianţii suceveni au găsit o soluţie pentru a-şi recupera investiţiile făcute în ultimul timp. „Pun numere roşii la maşină, le bag în trafic şi cum nu e unul atent îl las să intre în mine. Iau banii de la asigurări, vând piesele şi-mi scot măcar banii pe care i-am dat. Să vedeţi cu cât vor creşte accidentele, dar trebuie să ne recuperăm banii, nu ne interesează altceva”, a declarat Paul, întreprinzător la târgul de maşini Cumpărătura din Suceava.

Directorul general al societăţii de asigurări Omniasig Suceava, Gheorghe Cosmulese, ne-a confirmat că numărul accidentelor provocate intenţionat a crescut la nivel naţional în ultima perioadă.

„Accidentele sunt puse la cale de grupuri de «şmecheri specializaţi» în avarierea «profesionistă» a autoturismelor din Iaşi şi Bacău. În ultima perioadă incidenţa a crescut cu peste 25 la sută. Avarierea premeditată este greu de probat, iar societăţile de asigurări pierd lupta în instanţă”, a explicat Gheorghe Cosmulese.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite