„Rabla“, cu cinci cupoane în 2011

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat că Programul „Rabla“ va continua şi anul viitor. Tichetele  care vor putea fi folosite de o singură persoană la cumpărarea unei maşini noi ar putea creşte la cinci. 23 noiembrie este ultima zi în care tichetele pentru maşinile vechi mai pot fi valorificate anul acesta.

Programul Rabla 2010 se apropie de final. Deţinătorii de maşini cu o vechime mai mare de 10 ani pot scăpa de rable la unităţile REMAT din toată ţara în schimbul unui tichet. 23 noiembrie e ultima zi în care aceste vouchere mai pot fi valorificate. 

Numărul maxim de tichete care poate fi folosit de o persoană pentru cumpărarea unui autoturism nou e trei. Valoarea nominală a unui tichet e de 3.800 de lei. Preţul unui cupon pentru rablă cumpărat de pe piaţa liberă variază însă între 950 şi 1.900 lei. Ca să scape de cupoane, proprietarii de maşini vechi care nu au dorit să-şi cumpere autoturisme noi au lăsat mult din preţ.

Voucherele mai pot fi cumpărate şi de pe site-urile specializate. Pe site-ul Rabla 2010, de exemplu, preţul unui cupon variază între 1.000 şi 1.200 de lei. Andrei Hâncu este unul dintre cei care şi-a schimbat maşina cu ajutorul acestui site. El îşi dorea de mult un automobil nou, dar la preţul normal era un pic cam mare. Atunci a găsit o soluţie simplă: a pus un anunţ pe internet prin care a anunţa, că vrea să cumpere vouchere.

„M-au sunat oamenii destul de repede. Aşa am luat trei tichete la preţuri diferite, dar sub preţul pieţei, ceea ce mi-a convenit, că acum deja conduc maşina", a spus Andrei. Primul tichet a costat 1.000 de lei, al doilea 1.100 lei şi al treilea 95 de lei. 

Maşinile româneşti, în top

Dealerii de maşini, cumpărătorii şi reprezentanţii de la Mediu susţin că Programul Rabla a fost un succes şi în 2010. Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat recent că „Rabla" se va derula şi anul viitor. El a explicat că intenţionează să sporească numărul de tichete care pot fi folosite de o persoană la cumpărarea unei maşini noi, de la trei, cât este acum, la cinci.  

Potrivit statisticilor de la Administraţia Fondului de Mediu (afm), până acum au fost distribuite 190.000 de tichete, din care 154.000 au fost folosite, iar Administraţia Fondului de Mediu a plătit banii pentru ele.

În total, până la 2 noiembrie, au fost cumpărate 51.822 de maşini noi, dintre care 23.000 sunt româneşti.„45% din maşinile vândute sunt în principal Dacia şi Logan.

Numai 736 de vouchere nu au fost ridicate. Restul sunt în piaţă. Mai sunt unii oameni care mai aşteaptă şi acum banii de la noi pentru că noi verificăm fiecare dosar în parte. Tichetele le punem sub o lupă specială pentru a nu fi false", a declarat Gheorghe Popescu, directorul Administraţiei Fondului de Mediu.

El a mai spus că nu a discutat cu ministrul Borbely problema suplimentării numărului de vouchere. „După părerea mea, dacă sunt mai multe tichete, atunci va creşte şi numărul de maşini vândute. Numai că, în opinia mea, valoarea unui tichet va fi mai mică decât în prezent. Vor fi cinci tichete de valori mai mici, dar suma lor să fie tot de 2.800 de euro", a precizat Gheorghe Popescu.

Vânzări mari pentru dealeri

Dealerii de maşini susţin că „Rabla"  i-a ajutat foarte mult la vânzările de anul acesta. „90% din maşinile vândute către persoane fizice au fost prin acest program", a declarat Victor Neagu, consultant vânzări de la Erebus, dealer care vinde autoturisme marca Opel. El a mai spus că au avut mare căutare maşinile cu preţuri cuprinse între 7.000 şi 20.000 de euro. În schimb, tichetele pentru rablele companiilor nu s-au dat aşa de bine.

„Cam 5% din maşini au fost pentru persoanele juridice. Procedura este mai greoaie, firmele trebuie să depună un dosar şi nu au posibilitatea să preia tichetele de la persoanele fizice", a mai spus Victor Neagu. Şi pentru Porsche România, „Rabla" a fost un ajutor consistent. Anul acesta s-au vândut 3.580 de maşini Skoda cu ajutorul tichetelor pentru maşini.

Faptul că firmele nu s-au înghesuit să-şi înnoiască parcul auto prin Programul Rabla este confirmat şi de preşedintele AFM, Gheorghe Popescu, care spune că tichetele de maşini intră la ajutor de stat, motiv pentru care s-au distribuit numai 1.515 tichete pentru maşini vechi. Programul naţional auto are anul acesta un buget total de 722 de milioane de lei. 

Info
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite