Emil Boc: Avem şoferi care câştigă 4.100 RON. Situaţia trebuie remediată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emil Boc: Avem şoferi care câştigă 4.100 RON. Situaţia trebuie remediată
Emil Boc: Avem şoferi care câştigă 4.100 RON. Situaţia trebuie remediată

Premierul Emil Boc a declarat la finalul şedinţei de Guvern de miercuri că Executivul a decis reformarea agenţiilor guvernamentale din cauza salariilor mari pe care le au membrii acestora. Unele vor fi desfiinţate, altele vor trece în structura ministerelor sau vor fi comasate, iar în cele care vor funcţiona în continuare să fie operate reduceri de salarii sau de personal. "Asistăm la un dezmăţ pe bani publici", zicea Boc şi în lun

Citiţi şi:
adevarul.es Care sunt cele mai mari salarii din Spania


  • Ministrul transporturilor, Radu Berceanu, a dat afară, în decembrie 2008, 24 de directori pentru că aveau salarii prea mari. "Decizia mea este justificată deoarece aceşti directori au salarii de sute de milioane pe lună, în timp ce ministrul are un salariu puţin peste 40 milioane de lei pe lună”, spunea Berceanu


Boc a adăugat că se va întâlni, la sfârşitul acestei săptămâni, cu fiecare ministru pentru a discuta restructurarea agenţiilor, astfel încât să se elaboreze un act normativ în domeniu până pe data de 14 august.

Premierul a zis că salarizarea trebuie să fie una "decentă", "pe măsura muncii prestate".

"Avem agenţii din România în care salariul conducătorului auto este de 41 de milioane de lei vechi. Există încă agenţii în care salariile unor directori - şi nu mă refer la şeful agenţiei, al cărui salariu a fost redus la 48 de milioane de lei vechi, ci la alţi directori din sistem - cu salarii 176 de milioane de lei vechi", a exemplificat Emil Boc.

Şeful Executivului a precizat că este vorba de acele agenţii care prestează servicii cu statut de monopol, enumerând instituţii ca Inspectoratul de Stat în Construcţii sau Agenţia de Cadastru, singurele autorităţi care stabilesc taxele prin lege - "ele le încasează, ele le cheltuiesc", după cum a susţinut Boc.

"În prezent, salariile se negociază între Consiliul de administraţie şi conducere şi, de aici, s-a ajuns la unele situaţii... Vom merge până la capăt cu o asemenea decizie. Vreau să ştiţi că nu este foarte uşor din punct de vedere legal, pentru că sunt contracte de muncă încheiate, o sumedenie de drepturi, sporuri, prime, bonusuri, care trebuie rediscutate într-un cadru legal, astfel încât toţi să fie readuşi la un numitor comun al utilizării banului public", a spus premierul

"Dezmăţ pe bani publici"

Premierul Emil Boc a declarat la începutul anului, referitor la OUG privind interzicerea cumulului de salarii pentru angajaţii de stat care sunt şi pensionari, că "asistăm la un dezmăţ pe bani publici". Pensie de 160 milioane de lei vechi de la Autoritatea Aeronautică Civilă plus reîncadrare pe 200 milioane lei vechi este doar un exemplu pe care şi-a bazat premierul argumentaţia.

Boc spunea atunci că "ţinta noastră nu sunt actorii, profesorii, asistenţii maternali", ci cu totul alte categorii, care câştigă de la stat, din pensie şi salariu, chiar şi 360 de milioane de lei vechi.

  • Boc a spus că în personalul diplomatic, un pensionar încadrat în regim special primeşte o pensie de serviciu de 50 milioane lei vechi, faţă de 20 milioane lei vechi cât ar fi primit pentru pensia în baza contribuţiei la asigurările sociale. Premierul a spus că pe lângă pensie, persoanele în cauză s-au reîncadrat la stat cu un salariu de 135 milioane de lei vechi.
  • Un alt exemplu al lui Boc este din magistratură, în care un magistrat pensionat în regim special primeşte 160 milioane de lei vechi, iar din salariu încă 160 milioane lei vechi.
  • O altă situaţie prezentată de Boc este din Autoritatea Aeronautică Civilă - pensie de serviciu de 160 milioane de lei vechi plus salariu de 200 milioane de lei vechi.
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite