REPORTAJ: Şuieră vântul prin trenul „Prietenia”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reporterul "Adevărul" s-a deplasat în Republica Moldova, unde duminică, 5 aprilie, se vor organiza alegeri legislative. Citiţi în Adevărul de vineri un amplu reportaj despre trenul "Prietenia". Click aici pentru FOTOGALERIE!

Trenul “Prietenia”, care face legătura între Bucureşti şi Chişinău, a plecat miercuri seara aproape gol spre capitala Republicii Moldova. Puţinii călători care s-au urcat în tren, din Gara de Nord, au avut ca destinaţie Iaşi sau Ungheni şi numai câţiva dintre cei care şi-au programat drumul spre Chişinău erau deţinătorii unui paşaport românesc.

Campania antiromânească declanşată de autorităţile comuniste de peste Prut în preajma alegerilor legislative din 5 aprilie nu pare să fie un subiect pe placul însoţitorilor de tren. Un tânăr îndrăzneşte să-l întrebe pe unul dintre aceştia cum a evoluat situaţia la punctele de trecere a frontierei. Pe un ton răstit, însoţitorul de tren îi spune scurt că nu-l interesează problema.

Liber peste Prut cu paşaportul biometric

La punctul de trecere a frontierei de la Ungheni, unde, în ultima săptămână, zeci de români au fost daţi jos din tren, vameşii moldoveni se arată acum prietenoşi şi amabili. Pun câteva întrebări  scurte despre conţinutul bagajului şi se asigură că nu trece nimeni graniţa cu sume mari de valută. Devin însă din ce în ce mai interesaţi la auzul cuvântul “ziarist” şi pun întrebări despre publicaţie.

Curiozitatea vameşului creşte brusc la vederea paşaportului biometric deţinut de reporterul “Adevărul”. Îl întoarce pe toate părţile, se minunează că nu vede pe nicăieri „cifra fiarei“- 666 - şi cere voie să coboare din tren ca să-l arate colegilor. Amabilitatea grănicerilor moldoveni vine după ce, în ultima săptămână, aproape 300 de români au fost opriţi să intre în Republica Moldova.

Rafia şi galoşii

Dacă în provincie afişele electorale sunt doar din loc în loc, de cum intri în capitală acestea sunt peste tot. În apropiere de sediile principalelor instituţii de stat bătălia electorală este în toi. Membrii Partidului Liberal Democrat, condus de Vlad Filat, erau revoltaţi că justiţia a decis demontarea corturilor lor din faţa Guvernului.

image

Mai târziu, Executivul a fost „vizitat” şi de simpatizanţi ai Organizaţiei de Tineret a Partidului Liberal, condus de primarul Chişinăului Dorin Chirtoacă. Aceştia au adus pentru membrii cabinetului o sapă, o carte de istorie a românilor, o pereche de galoşi, o sacoşă de rafie şi un abac pentru premierul Zenaida Greceanîi.

Cele două formaţiuni politice se zbat să obţină un scor cât mai bun în alegerile de duminică pentru a curma dominaţia comuniştilor lui Voronin în Parlament şi Guvern.

Citiţi în Adevărul de vineri un amplu reportaj despre trenul "Prietenia"

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite