Putin: România poate cumpăra gaze din Rusia, fără intermediari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul rus, Vladimir Putin a declarat joi că Rusia este de acord să vândă direct României gaze, fără intermedieri. Putin a adăugat că  Rusia nu este împotriva participării României în proiectul South Stream.

"Nu suntem împotrivă ca România să participe sau să facă parte din proiectul South Stream. Suntem de acord să trecem la relaţii directe (în furnizarea de gaze - n.r.) cu companiile de stat", a spus Putin.

Declaraţia premierul rus a fost făcută într-o discuţie purtată cu jurnalişti străini la reşedinţa prezidenţială de la Novo-Ogarevo, transmite NewsIn.

Putin a transmis preşedintelui român, prin intermediul reporterului TVR, o ofertă. Aceea de a vinde României tot volumul de gaz rusesc de care Ucraina are nevoie într-un an, pentru ca ulterior acesta să fie revândut Kievului.

"Dar eu am pentru România o contraofertă care cred eu că va fi greu s-o refuzaţi. Vă rog să-i transmiteţi acest lucru preşedintelui Băsescu!

Tot volumul de gaz rusesc de care Ucraina are nevoie într-un an suntem dispuşi să-l vindem companiei de stat din România şi după aceea să-l vindeţi mai departe Ucrainei. E bună oferta? Sper că aţi consemnat-o", a spus Putin, adresându-se jurnalistului.


Putin şi Băsescu au vorbit la telefon despre criza gazelor

Potrivit NewsIn, Vladimir Putin a spus că preşedintele Traian Băsescu i-a telefonat, marţi, exprimându-şi, îngrijorarea faţă de situaţia livrărilor de gaze, după cum au transmis agenţiile ruse de presă. Palatul Cotroceni a spus că nu poate oferi detalii despre conţinutul discuţiei telefonice dintre şeful statului şi premierul rus. Aproape întreaga Europă, inclusiv România, începuse să fie afectată marţi de întreruperi ale livrărilor de gaze ruseşti ce tranzitează Ucraina.

Traian Băsescu a spus în repetate rânduri că are o relaţie personală bună cu Vladimir Putin, însă recent vorbea despre "un semieşec" constatat în relaţia cu Rusia şi Ucraina. O preconizată vizită a sa, în toamnă, la Moscova, nu a mai avut loc.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat în data de 30 octombrie 2008 că România rămâne credincioasă proiectului Nabucco, că personal ţine foarte mult ca ţara noastră să-şi respecte angajamentele internaţionale,indiferent de opoziţia internă,arătând însă că vor avea loc negocieri şi cu Gazprom legate de traseul South Stream.



image

Contractul cu unul din intermediarii care importă gaze din Rusia expiră în 2009

Contractul cu unul din intermediarii pentru importul de gaze din Rusia expiră în 2009, a declarat ieri agenţiei NewsIn directorul general al Romgaz, Francisc Toth.

"Romgaz cumpără gaze prin WIEE şi Imex. Contractul cu Imex expiră în acest an, iar cel cu WIEE undeva în 2012. Mai departe, WIEE şi Imex ia gaze de la Gazprom Export (n.r. compania care se ocupă cu livrările de gaze ale Gazprom)", a explicat directorul general al Romgaz.

În luna ianuarie 2009, Romgaz a contractat o cantitate de circa 100 milioane metri cubi gaze de la cele două companii: 64 milioane metri cubi gaze de la WIEE şi 42 milioane metri cubi gaze de la Imex.

Romgaz este producătorul de gaze de stat. Compania are o producţie de circa 5 miliarde metri cubi gaze anual.

South Stream va fi construit de Gazprom în parteneriat cu grupul italian ENI. Conducta va lega Rusia de Italia tranzitând Bulgaria, Grecia, Ungaria, Austria şi Serbia. Proiectul este estimat la 14 miliarde de dolari.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite