Puterea de cumpărare se erodează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creşterea câştigurilor salariale din primele două luni ale lui 2009 nu a acoperit scumpirile din aceeaşi perioadă, astfel că, în termeni statistici, puterea de cumpărare a populaţiei a fost din ce în ce mai mică. Reamintim că acest indicator – puterea de cumpărare – a fost declarat în repetate rânduri ca fiind principalul obiectiv de protecţie socială a actualului Guvern.

Concret, potrivit datelor comunicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS), creşterea medie a câştigurilor salariale nete a fost de 0,2% în februarie faţă de ianuarie 2009. În aceeaşi perioadă, preţurile au crescut, per ansamblu, cu 0,8%.

Februarie este a doua lună consecutivă de scădere a puterii de cumpărare, după ce, în ianuarie 2009, câştigul salarial mediu net a scăzut cu 9% faţă de cel din decembrie 2008, în timp ce rata inflaţiei a fost de 1,24%. Evoluţia din primele două luni ale acestui an vine după patru luni la rând de creştere a puterii de cumpărare, în perioada septembrie-decembrie 2008.

Raportat la luna octombrie 1990, puterea de cumpărare era cu 24,5% mai mare în februarie 2009, fiind însă cu 0,8 puncte procentuale mai mică decât în ianuarie, mai arată datele INS.

Plus de 3 lei la salariul mediu net

Câştigul salarial mediu net a ajuns, în februarie, la 1.358 lei (317 euro), cu 3 lei mai mare faţă de cel din luna precedentă. Câştigul salarial mediu brut a fost de 1.863 lei (435 euro) în februarie, cu 1,3% peste cel din luna precedentă.

Cele mai mari salarii nete au fost plătite în februarie în activităţile de transporturi aeriene (3.313 lei, echivalentul a 773 euro), iar cele mai mici - în hoteluri şi restaurante (728 lei - 170 de euro).

În februarie 2009, în majoritatea activităţilor economice, câştigul salarial mediu net a fost mai mic decât în ianuarie. Printre puţinele domenii cu creşteri salariale se numără fabricarea produselor din tutun şi activităţile auxiliare intermedierilor financiare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite