Puşcăriile Moldovei, afaceri de milioane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Fabricile” de după gratii au profituri anuale care i-ar face     să pălească de invidie pe mulţi manageri de top. Cei încarceraţi în penitenciarele Moldovei au adus profituri de peste cinci milioane de lei, în ultimul an.

Fie că fac mobilă, lucrează la bucătărie, croitorie sau cos papuci, sute de deţinuţi îşi petrec cel puţin opt ore pe zi muncind. Beneficiari există de ambele părţi.

Din aceste mici afaceri au de câştigat atât angajatorii care găsesc forţă de muncă ieftină, cât şi deţinuţii, care pot pune un ban deoparte.

Cei încarceraţi au o motivaţie în plus, pentru că primesc drept răsplată şi „zile-câştig” şi ies astfel mai repede din închisoare.

Astfel, în funcţie de condiţiile de muncă şi de lungimea programului, ei pot câştiga de la o zi până la două zile de libertate, pentru patru zile de muncă.

Trei milioane profit într-un an

Pe primul loc în topul profitului se situiază Penitenciarul de Maximă Siguranţă Iaşi, clasându-se pe al doilea loc în ţară, după cel din Timişoara.

Anul trecut veniturile realizate din munca persoanelor care execută pedepse privative de libertate au fost de 940.000 lei. Anul acesta însă, suma s-a triplat, iar închisoarea a realizat din munca prestată de deţinuţi trei milioane de lei.

Din aceşti bani, 79.545 lei au ajuns în conturile deţinuţilor. „Media persoanelor care prestează activităţi lucrative este de 424 pe lună, din care 174 în interesul locului de detenţie, iar 250 la munci cu plată la diverşi beneficiari”, a declarata comisarul-şef Marius Vulpe, directorul Penitenciarului Iaşi.

Majoritatea „muncitorilor” închisorii lucrează în agricultură, construcţii, salubrizare, încălţăminte şi tâmplărie.

Mobilier „ultimul răcnet”

În atelierul de tâmplărie al unităţii, nouă deţinuţi lucrează patru zile pe săptămână câte opt ore, iar vinerea doar şase ore. Înconjuraţi de zeci de metri de PAL, „tâmplarii” din penitenciar nu-şi mai văd capul de treabă. Lucrează doar pe bază de comandă, iar unii clienţi le aduc modelele din reviste sau de pe internet.

„De obicei facem mobilier pentru bucătărie sau dormitor, dar şi uşi, orice doreşte clientul. Acum avem multe comenzi şi e bine că trece timpul mai uşor. În plus iau şi bani şi am şi zile câştig”, precizează Dan Silion, unul dintre deţinuţii care lucrează la atelierul de tâmplărie.

UNII NUMĂRĂ BANII, ALŢII ZILELE CÂŞTIGATE

Legea prevede că 30 la sută din câştiguri revin persoanei condamnate, iar restul ajung în conturile Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Unii deţinuţi nici nu se uită la bani, ci aleg să primească doar zile câştig. „Acum primesc şapte zile pe lună câştig, dacă aş lua şi bani, ar fi doar cinci zile”, a spus Vasile Bucovanu.

În trei ani de muncă după gratii, a făcut de toate. A cusut şi papuci. „Când lucram la papuci, aveam opt zile pe lună câştig. Am cusut şi sandale şi pantofi, orice ne aduceau. Apoi s-a ivit un loc liber aici şi oricum mă bucur că mi s-a oferit posibilitatea să fac ceva util”, a spus Vasile Bucovanu. Până acum, a obţinut 100 de zile câştig, care îl vor ajuta să părăsească mai repede camera de detenţie.

BANI FOLOSIŢI ÎN BENEFICIUL DEŢINUŢILOR

La Penitenciarul din Bacău, 152 de deţinuţi lucrează în interiorul unităţii, iar 59 la diverse proiecte imobiliare din oraş. „În conturile lucrătorilor, în acest an, s-au virat 236.263 de lei”, a precizat subinspector Adrian Novac, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Bacău.

Anul trecut s-au realizat aproape 890.000 de lei din munca deţinuţilor, iar anul acesta aproape 940.000 de lei. La Penitenciarul din Focşani, ca pată de culoare, unii deţinuţi participă la culesul viilor. Şi această închisoare a avut venituri ubstanţiale, de peste 765.000 lei.

„Banii sunt folosiţi în folosul deţinuţilor, în special pentru hrană”, a spus comisar şef Costel Ilie-Micu, directorul adjunct al Penitenciarului Focşani. Ceva mai puţin „exploataţi” au fost condamnaţii din Penitenciarul Vaslui. Acesta a obţinut, în anul 2008, 370.000 lei.

image

Acum avem multe comenzi şi e bine pentru că trece timpul mai uşor

image


Dan Silion
Deţinut

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite