Puşcăriaşii români fac pantofi de lux pentru nemţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Închisorile din Timişoara şi Deva câştigă sute de mii de euro din închirierea deţinuţilor. În timp ce multe firme sunt în pragul falimentului, Penitenciarul din Deva a obţinut comenzi serioase de la companii renumite.

Şaisprezece perechi de pantofi de piele pe zi. Aceasta este norma pe care un deţinut aflat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Bârcea, din Deva, trebuie să o realizeze. Peste 40 dintre deţinuţi confecţionează pantofi de piele pentru renumita firmă germană Riker.

Vestea bună pentru „pantofarii în zeghe” este că, în timp ce industria hunedoreană este la podea, firma germană a prelungit contractul cu penitenciarul şi pentru 2009.

„Este o activitate demarată la iniţiativa unei firme italiene, care ne-a propus un contract pentru pantofi din piele. Am început să primim comenzi şi să atragem deţinuţii în producţie”, declară Gabriel Vesa, purtător de cuvânt al penitenciarului.

Pantofii costă între 85 şi 230 de euro

Puşcăriaşii transformaţi peste noapte în cusători de pantofi de lux ispăşesc pedepse pentru consum de droguri, furturi sau sunt condamnaţi pentru tentativă de omor.

Spre exemplu, un deţinut care confecţionează încălţări în valoare de 400 de lei primeşte un salariu de 40 de lei. Pantofii realizaţi aici sunt vânduţi pe toate pieţele lumii la preţuri cuprinse între 85 şi 230 de euro perechea.

Contracte prelungite şi la Timişoara

Un sfert dintre cei peste 1.000 de deţinuţi din penitenciarul Timişoara sunt folosiţi la muncă de cele peste 30 de firme care au încheiat contracte cu penitenciarul.

Firmele vor să prelungească contractele şi în 2009. Un puşcăriaş este închiriat cu sume cuprinse între 5 şi 9 lei/ora. Deţinuţii lucrează în construcţii, amenajări de drumuri şi străzi, parcuri şi zone verzi, săpături şi în fabrici. 

„Noi am estimat că vom câştiga 2,2 milioane de lei din munca deţinuţilor în 2008. Pentru că am avut multe contracte, am câştigat peste 4 milioane de lei din prestări de servicii şi recuperarea unor datorii de la firme”, spune subcomisarul Georgică Alexeev, directorul interimar al Penitenciarului Timişoara. 

Avantajele deţinuţilor

Instituţia reţine 70% din salariul deţinuţilor. Restul de 30% rămâne în contul puşcăriaşilor. „20% din bani sunt depuşi în contul fiecărui deţinut.

Banii îi primesc când ies din puşcărie, ca să nu rămână pe drumuri. 10% din bani pot fi folosiţi de deţinut în penitenciar pentru a cumpăra alimente de la magazinul aflat în incinta închisorii”, mai spune şeful Penitenciarului Timişoara.

Deţinuţii beneficiază şi de reducerea pedepsei dacă sunt de acord să muncească. La fiecare 30 de zile muncite li se reduc 5 zile din pedeapsă. În plus, cei care lucrează au şanse mai mari să fie eliberaţi condiţionat. Pentru că numărul firmelor care solicită deţinuţi creşte de la un an la altul, Penitenciarul Timişoara îşi specializează deţinuţii.

„Aproximativ 80 dintre ei au absolvit cursuri de tâmplărie, instalatori, lucrători în alimentaţie sau lucrători finisori în construcţii”, a mai declarat subcomisarul Georgică Alexeev.

230 de euro costă în Germania cea mai scumpă pereche de pantofi făcută de puşcăriaşii de la Deva.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite