Pulovere bistriţene, sub brandul Zara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O fabrică de textile din Sângeorz-Băi produce haine pentru celebra companie internţională. Puloverele sunt confecţionate într-o fabrică cu doar 15 angajaţi  şi ajung pe rafturile magazinelor din lanţurile Zara şi Benetton.

Fabrica de textile SC Durnea SRL, înfiinţată în 1992, este una dintre firmele care produce haine ce se vând ulterior sub mărcile celebre ale unor branduri internaţionale. Managerul fabricii, Cătălina Durnea, spune că hainele produse în Sângeorz- Băi sunt exportate în mai multe ţări din Europa şi ajung şi pe rafturile maganzinelor Zara şi Benetton.

Lucrează cu Zara prin intermediari

Cătălina Durnea spune că a semnat, de doi ani, un contract de intermediere cu o firmă italiană din ţară, responsabilă cu ambalarea şi livrarea hainelor către compania Zara. De asemenea, managerul firmei bistriţene adaugă că a fost contactată de intermediari din ţară, care aprovizionează cele două companii.

„În vremurile bune aveam contracte cu Italia, Germania, Franţa. Aveam producţie şi de câte 10.000 -15.000 de articole pe lună. Celor de la Zara le livrăm pulovere de doi ani. Cu Bene-tton avem contract indirect de numai un an. Nouă ni se plăteşte un preţ de manoperă, de 1 sau 1, 5 euro, depinde de articolul de vestimentaţie“, spune Durnea.

Manopera, un euro, preţul final, de 35 de euro

Pulovere tricotate ajung la firmele intermediare, unde sunt tratate şi ambalate, apoi livrate către companiile internaţionale. Pe site-ul Zara, la articole tricotate, adică de acelaşi tip cu cele confecţionate de fabrica bistriţeană, preţurile de vânzare sunt şi de 35 de ori mai mari.

Spre exemplu, un pulover bărbătesc din mohair şi acryl costă 149 de lei, adică aproximativ 35 de euro. Maria Floarea Hîruţa are 38 de ani şi este angajată la fabrica de confecţii din Sângeorz-Băi, din 1992. Femeia spune că nu ştie exact unde ajung hainele confecţionate în fabrică, dar că salariile nu sunt mari.

„Nu prea ştiu pentru ce firmă lucrăm, dar ştiu că italienii caută mână de lucru aici, pentru că e foarte ieftină“, crede angajata. Firma are în prezent doar 15 angajaţi, de trei ori mai puţini decât avea anul trecut. Potrivit site-ului totalfirme.ro, fabrica a avut anul trecut o cifră de afaceri de peste 2.500.000 de lei.

Zara şi Benetton, companii-emblemă

Cele două corporaţii pentru care se produc hai-ne la Sângeorz-Băi sunt printre cele mai cunoscute mărci în domeniul textil, la nivel internaţio-nal. Compania italiană Benetton deţine în jur de 6.000 de magazine în 120 de ţări ale lumii, iar cei de la Zara au peste 4.400 de magazine deschise în aproape 80 de ţări.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite